- Mislim da je (Putin) racionalan glumac koji je poprilično pogrešno procijenio - rekao je Biden u intervjuu CNN-u u utorak.

Američki predsjednik rekao je da, iako vjeruje da Putin djeluje racionalno, njegovi ciljevi u Ukrajini nisu bili racionalni.

- Ako poslušate govor koji je održao nakon donošenja odluke (o invaziji na Ukrajinu), govorio je o cijeloj ideji – trebao je biti vođa Rusije koja je ujedinila sve govornike ruskog jezika - rekao je Biden i dodao:

- Mislim da govor i njegovi ciljevi nisu bili racionalni… Mislim da je smatrao da će biti dočekan raširenih ruku, da je dom Majke Rusije u Kijevu i da će biti pozdravljen, mislim da je potpuno pogrešno procijenio.

Dodao je kako ne misli da će Putin upotrijebiti taktičko nuklearno oružje, prenosi Hina.

Američki predsjednik obećao je u istom intervjuu da će biti posljedica za odnose SAD-a i Saudijske Arabije nakon što je OPEC+ prošle sedmice objavio da će smanjiti proizvodnju nafte zbog primjedbi SAD-a.

Njegovo obećanje uslijedilo je dan nakon što je moćni demokratski senator Bob Menendez, predsjednik odbora za vanjske poslove u Senatu, rekao da SAD odmah mora obustaviti saradnju sa Saudijskom Arabijom, uključujući prodaju oružja.

Američki zvaničnici potiho su pokušavali uvjeriti svog najvećeg arapskog partnera da odustane od ideje o smanjenju proizvodnje nafte, ali na to nije pristao de facto vladar Saudijske Arabije, prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, piše Reuters.

Biden nije otkrio kakve posljedice razmatra. OPEC+ je prošle sedmice objavio planove za smanjenje proizvodnje nafte pa je Washington optužio Rijad da se povinovao Rusiji koja se protivi zapadnom ograničenju cijene ruske nafte zbog njene invazije na Ukrajinu.