- Naša politika prema Tajvanu se uopće nije promijenila. Ostajemo posvećeni miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza kako bismo osigurali da ne dođe do jednostrane promjene statusa quo - rekao je Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare s japanskim premijerom Fumiom Kishidom u Tokiju.

Biden je kazao da Kina izaziva opasnost različitim manevrima, uključujući i letove vojnih aviona u blizini Tajvana.

- Sjedinjene Države su posvećene svojim obavezama, podržavamo politiku jedne Kine, ali to ne znači da Kina ima jurisdikciju da koristi silu i preuzme Tajvan - istakao je Biden.

Vlasti Kine smatraju Tajvan svojom otcijepljenom provincijom i ne isključuju upotrebu sile za preuzimanje kontrole nad tim ostrvom sa 24 miliona stanovnika.

S druge strane, vlasti Tajvana insistiraju na svojoj nezavisnosti od 1949. godine, sa uspostavljenim nezavisnim diplomatskim odnosima sa 14 država.

Biden je rekao da su SAD, Japan i druge države čvrsto opredijeljene da ne dozvole kineski vojni napad na Tajvan.

- Očekujem da se to neće dogoditi - naglasio je Biden.

Potvrdno je odgovorio na pitanje da li će se SAD vojno uključiti u Tajvan ako Kina upotrebi silu da preuzme to ostrvo.

- To je obaveza koju smo preuzeli - dodao je Biden.

Na upit da komentira carine na kinesku robu, Biden je kazao da te carine nije uvela njegova, već prethodna američka administracija. Govoreći o rastućoj inflaciji, nestašici hrane i otvaranju radnih mjesta u SAD-u, Biden je kazao da njegova administracija razmatra ukidanje nekih carina na uvoz iz Kine.

Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa je 2018. godine uvela carine na brojne kineske proizvode.