open-navfaktor-logo
search
Analiza
BiH 650 dana bez trijumfa i u "vrhunskoj atmosferi" na prvaka svijeta?!
- Atmosfera u timu je vrhunska - rekao je danas Slaven Musa, trener u stručnom štabu fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine koja će u srijedu u Strazburu odigrati meč sa svjetskim prvacima Francuzima.
30.08.2021. u 13:23
get url
text

Na klasičnu floskulu poslanu iz stručnog štaba pečalbara Ivayla Peteva, postavlja se više nego logično pitanje: kakva bi tek bila atmosfera da je nacionalni tim Bosne i Hercegovine pobijedio u posljednje skoro pa dvije godine?!

Dva treninga i najgori rejting

Popularno zvani Zmajevi na megdan planetarnom šampionu izaći će sa svega dva treninga i u sastavu daleko oskudnijem negoli ranijih godina te bi svaki ishod meča izuzev trijumfa Trikolora bio svojevrsna svjetska senzacija.

Fudbaleri Bosne i Hercegovine su od ovog mjeseca i najgore rangirani na FIFA rang-listi u više od protekle decenije.

Posljednji put pobijedili su još dok je selektor bio Hrvat Robert Prosinečki, 18. novembra 2019. godine u rezultatski nevažnoj utakmici zadnjeg kola još jednih propalih kvalifikacija, tada za EURO 2020. Savladali su na gostovanju redovnog autsajdera - Lihtenštajn, rezultatom 3:1. Potom? Scenarij koji nisu mogli predvidjeti ni najveći pesimisti.

Do danas, tačno 650 dana fudbalski odabrana vrsta Bosne i Hercegovine ne zna za trijumf. U 13 utakmica zabilježili su sedam poraza (Poljska 1:2 i 0:3, Nizozemska 1:3, Italija 0:2, Iran 0:2, Francuska 0:1, Danska 0:2) i šest remija (Sjeverna Irska 1:1 - izgubili penalima u baražu za EP, Italija 1:1, Nizozemska 0:0, Finska 2:2, Kostarika 0:0, Crna Gora 0:0). I gol razlika je izuzetno poražavajuća - 6:19.

Da stvar bude (još) gora, u prilog ide i činjenica da Bosna i Hercegovina u posljednja četiri susreta nije postigla gol. Dakle, ni od 21. januara ove godine, od kada je Petev dobio povjerenje "fudbalskih stručnjaka" iz Izvršnog odbora FSBiH, nije krenulo nabolje.

Nekad bilo, danas se spominjalo

Pod vodstvom Peteva Bosna i Hercegovina je izgubila dvije utakmice i tri remizirala. Poražena je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo "Katar 2022" od Francuske na Grbavici, rezultatom 0:1 i Danske (0:2) 6. juna u prijateljskom meču. Bosna i Hercegovina kući nije uspjela pobijediti B timove Kostarike i Crne Gore, ni postići gol protiv njih. Remi sa Finskom na startu kvalifikacija za Mundijal (2:2) za sada najveće je dostignuće fudbalskih zvijezda pod nebom Bosne i Hercegovine "pod vlašću Bugarina", piše agencija Anadolija.

Ukoliko se u Strazburu ne desi čudo mitskih razmjera, priliku za prvim trijumfom Petev i igrači imat će u test utakmici sa Katarom 4. septembra u Zenici. Ukoliko ni tada ne uspiju, onda bi ceh mogao platiti Kazahstan u kvalifikacionom duelu tri dana kasnije, također, u nekada nesavladivom bosanskom bastionu Bilinom polju.

Nekad bilo, danas se spominjalo. Baš kao i "vrhunska atmosfera".

Ili ćemo se folirati?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.