open-navfaktor-logo
search
Peradari
BiH bi mogla ostati bez dozvole za izvoz pilećeg mesa
Koordinacioni odbor peradara-živinara Bosne i Hercegovine nakon održanog sastanak u Sarajevu ponovno je upozorio da bi bh. proizvođači ovih proizvoda od 31. marta mogli ostati bez teško stečenih dozvola za izvoz u Evropsku uniju.
23.01.2021. u 12:11
get url
text

Sastanku su prisustvovali predstavnici firmi kao i predstavnici Udruženja peradara FBIH i Zajednice živinara RS-a.

Odbor je konstatovao da institucije vlasti u BiH još nisu iznašle način da ispune svoje obveze iz sporazuma o izvozu pilećeg mesa, prerađevina od pilećeg mesa i jaja za industrijsku preradu postignutog sa EU Uredom za hranu i veterinarstvo (EU FVO) u prvoj polovini 2019. godine te ponovo upozorio da bi bh. proizvođači ovih proizvoda od 31. marta 2021. godine mogli ostati bez teško stečenih dozvola za izvoz u EU.

Ključna obaveza se odnosi na redovno godišnje provođenje inter-laboratorijskog testiranja za dvije značajne bolesti peradi kao što su Newcastle oboljenje i Aviarnu influencu i izvještavanje prema EU FVO, što se od 2019. godine nije desilo, pa je na zahtjev bh. Ureda za veterinarstvo EU FVO već dva puta produžio rok za dobijanje rezultata testiranja. Kao krajnji rok za primanje rezultata testiranja postavljen je 31. mart 2021. 

Nakon prvog javnog upozorenja Koordinacionog odbora na ovaj problem izdatog 24. decembra 2020., Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO) formiralo je Komisiju koja bi trebala naći rješenje za ovu situaciju. U radu Komisije učestvuju predstavnici MVTEO-a, entitetskih ministarstava poljoprivrede, Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Instituta dr Vaso Butozan Banja Luka, te Koordinacionog odbora.

Iako je komisija održala nekoliko sastanaka, adekvatno rješenje nije nađeno, te se očekuje da se na narednom sastanku Komisije dogovori konačno sistemsko rješenje. Sastanak će biti održan u ponedjeljak 25. januar 2021. uz prisustvo ministra Staše Košarca. Ako se sistemsko rješenje ne usvoji u ponedjeljak, zbog vremenskog ograničenja i zadatog roka za dostavljenje izvještaja EU, odobreni bh. izvoznici pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa, kao i jaja za industrijsku preradu više neće moći izvoziti u EU.

Prestanak izvoza u EU dodatno bi otežao funkcionisanje peradarskog sektora koji je već teško pogođen COVID-19 pandemijom. Predsjednik Koordinacijskog odbora peradara/živinara BiH Edin Jabandžić, ponovio je da su bh. proizvođači ali i različite strane vladine i nevladine organizacije u BiH uložili jako puno truda i novca za dobijanje dozvola za izvoz, što je bio veliki uspjeh.

- To smo učinili znajući da bez izvoza neće biti daljnjeg rasta, razvoja i zapošljavanja u sektoru. Mi smo tek počeli graditi našu poziciju na tržištu EU i to se sada ne smije prekinuti niti dovesti u pitanje - zaključio je Jabandžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.