open-navfaktor-logo
search
Na Dan državnosti
BiH dobija 11 novih kilometara autoceste, pogledajte kako izgledaju dionice
Bosna i Hercegovina sutra će, na Dan državnosti, dobiti 11 novih kilometara autoceste. Javno preduzeće Autoceste FBiH za sutra je najavilo otvaranje izgrađene autoceste na Zeničkoj obilaznici.
24.11.2020. u 17:11
get url
text

Ovo je jedan od najzahtjevnijih poduhvata na Koridoru Vc, prije svega zbog konfiguracije terena, velikog broja mostova, vijadukta i tunela, ali i poteškoća koje su se javile prilikom gradnje kao što su klizišta i podzemne vode.

Riječ je o dionicama Drivuša - Klopče, Klopče - Donja Gračanica i dijela Donja Gračanica (Zenica sjever) - Tunel Zenica na kojima je izgrađeno sedam vijadukta, četiri tunela, jedan most, petlja s naplatnim mjestom i vanjska saobraćajnica od naplatnog mjesta do priključka na magistralnu cestu M-17. Ukupna vrijednost investicije iznosi 225 miliona eura.

Ekipa Faktora posjetila je danas južnu sekciju dionice Donja Gračanica (Zenica sjever) - Tunel Zenica, koju gradi turska kompanija Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. Na gradilištu smo zatekli stotine radnika kako užurbano rade sa željom da sve bude spremno za sutra.

{$galerijaFotografija}

Na ovom dijelu Zeničke zaobilaznice, ukupne dužine 2,04 kilometra, u rekordnom vremenu izgrađen je tunel Hum od 428 metara, zatim vijadukt Donja Gračanica 393 metra, te pristupna saobraćajnica dužine 800 metara s naplatim mjestom i kružnim tokom.

Uporedo s južnom sekcijom, nastavljaju se radovi na izgradnji sjeverne sekcije, a prema najavama izvođača radova i ona će biti završena do marta naredne godine. Ugovor za izgradnju dionice Donja Gračanica (Zenica sjever) - Tunel Zenica, u dužini od četiri kilometra, potpisan je 8. novembra 2018. godine.

 

Čengiz Zenica koridor 5c 24.11.2020.
1 od 22
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.