open-navfaktor-logo
search
Terenska vježba
BiH dobija mapu puta za članstvo u Mehanizmu EU-a za civilnu zaštitu
Međunarodna terenska vježba koju provode službe zaštite i spašavanja po scenariju odgovora na zemljotres održana je na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva.
28.04.2022. u 13:19
get url
text

Vježba se održavala na sedam lokacija, s više od 330 učesnika iz Bosne i Hercegovine, te službi zaštite i spašavanja Crne Gore, Albanije, Rumunije, Austrije, Nizozemske i Slovenije.

Uz jačanje spremnosti i odgovora na prirodne ili druge nesreće u državama Zapadnog Balkana kroz povećanje interoperabilnosti i regionalne saradnje, cilj je i kroz ovu vježbu pokazati da su službe zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini spremne i obučene za zajedničke ativnosti sa službama zemalja članica Evropske unije (EU), te zemalja članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

Pokaznoj vježbi na Igmanu uz brojne zvanice iz BiH i regiona, danas je prisustvovao komesar Evropske unije za upravljanje krizama Janez Lenarčič. On je najavio da će BiH uskoro dobiti mapu puta za pristupanje članstvu u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu, navedeno je u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je naglasio da je proteklih dana teritorija Bosne i Hercegovine bila izložena zemljotresu, što pokazuje opravdanost i potrebu pripremanje svih struktura za djelovanje u takvoj situaciji i u potpunosti pokazuje opravdanost pripreme i izvođenja ovakvih vježbi.

- Bosna i Hercegovina je zemlja koja je podložna prirodnim ili drugim nesrećama, zbog čega Ministarstvo sigurnosti BiH smatra da je smanjenje rizika i uticaja prirodnih ili drugih nesreća jedno od ključnih pitanja sigurnosti zemlje i regiona - kazao je Cikotić.

Dodao je da se BiH nalazi na svom putu ka evropskim integracijama što podrazumijeva i izgradnju kapaciteta zaštite i spašavanja u savremeni evropski koncept sistema zaštite i spašavanja

Vježba je pripremljena i organizirana kroz projekat koji finansira EU pod nazivom "ResponSEE", uz saradnju Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, institucija zaštite i spašavanje Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, kao i konzorcija pod vođstvom Vlade pokrajine Štajerske, Ministarstva unutrašnjih poslova Rumunije i Reliefgoods iz Austrije.

U projekat su uključene i službe zaštite i spašavanja Albanije i Crne Gore, saopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.