- O tome ćemo se konsultovati i sa nadležnim tijelima u Srbiji, s obzirom na to da su i oni pogođeni istom mjerom - istakao je Šarović.

Pojasnio je da ministarstvo na čijem je čelu nije zvanično obaviješteno od nadležnih institucija Kosova o uvođenju carina od 10 posto na proizvode iz BiH, niti su sa njima vođene bilo kakve prethodne konsultacije, što je uobičajeno u takvim situacijama.

- Evropska komisija nas je obavijestila da je dobila akt institucija Kosova i komesarka Mogherini je iznijela stav EK o tome, koji ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH podržava - kazao je Šarović. 

Naglasio je da je to jedan od većih udara na slobodnu trgovinu u regionu, koji podriva temelje CEFTA-e i narušava principe koje propisuje Svjetska trgovinska organizacija.

Po Šarovićevim riječima, Kosovo time samo sebe izoluje i čini svoju poziciju u okviru CEFTA-e vrlo upitnom, o čemu će biti razgovarano na predstojećem ministarkom sastanku u decembru u Prištini.

- Kada zvanično dobijemo tu odluku tražit ćemo od institucija Kosova da ona odmah bude povučena, a tražit ćemo i do Evropske komisije da njihova reakcija ne bude samo deklarativna, nego i da preduzmu konkretne mjere prema Kosovu jer je EK i jedan od osnivača i ključnih finansijera CEFTA-e - kazao je Šarović.