open-navfaktor-logo
search
Vlast u TK
Bijedić potvrdio: Dogovaramo prvi sastanak s delegacijom SDA
Kada će do sastanka doći, u ovom momentu ne mogu tačno reći, ali to će biti uskoro, kaže Bijedić za Faktor
03.07.2019. u 16:02
get url
text

Nakon što je Kantonalni odbor SDP-a Tuzla odlučio da pokrene pregovore o formiranju vlasti s SDA, politička klima u kantonu je usijana. Unutar SDP-a BiH isplivala je podjela na one odane Centrali u Sarajevu i ljude koji podržavaju odluke Kantonalnog odbora SDP-a na čijem je čelu Enver Bijedić.

Dok su oni odani Centrali počeli licitirati s brojem zastupnika koje kontrolira Kantonalni odbor, Bijedić o tome u ovom momentu ne želi govoriti. 

- Postoje kontakti s ciljem organizacije prvog sastanka između delegacije Kantonalnog odbora SDP-a i predstavnika SDA. Kada će do sastanka doći, u ovom momentu ne mogu tačno reći, ali to će biti uskoro - kaže Bijedić za Faktor.

U Kantonalnom odboru SDA TK jučer nam je potvrđeno da su otvoreni za razgovore s kolegama iz SDP-a, a prema svemu sudeći, radi se na formiranju skupštinske većine bez PDA Mirsada Kukića.

Jasno je to i Kukiću i njegovim kadrovima, pa je već počeo pritisak na pojedince iz KO SDP-a.

- Ovih dana su gotovo svi inspekcijsko-policijski resursi Tuzlanskog kantona meni i mojim saradnicima za vratom. Kopaju po tenderima, traže kako sam kupio pet godina star polovan automobil, pregledaju dokumentaciju održavanja puteva i ko zna šta sve ne. Traže jesam li šta "zgriješio", kada smo interventno morali naći načina kako ponovo pokrenuti 13 autobusnih linija, koje su obustavili iz istih centara moći koji danas vrše neviđen pritisak državnim aparatom na mene - napisao je Delić.

On dodaje da se "većina inspekcijsko-policijskih radnji vrše na osnovu anonimnih prijava, a na niz ranije potpisanih zahtjeva za provođenje istrage sa dokazima samo su donošene odluke o neprovođenju postupka".

- Prepoznatljiv je ovo rukopis organiziranog kriminala koji ima svoje prste u pravosudnim organima. Gledamo to na svim nivoima vlasti, u VSTV-u, a evo i na terenu - navodi Delić.

Ministar unutrašnjih poslova TK dolazi iz PDA, kao i direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

- Zahvaljujem se istražiteljima koji ljubazno i pažljivo rade svoj posao. Smatram da nema ništa loše u tome da provjeravaju sve što provjeravaju, ali kao dio redovnog posla i u slučajevima kada postoje objektivne indicije o krivičnom djelu, a ne u slučajevima kada se određeni politiki centar moći osjeti ugroženim - poručio je Delić.

On ističe da je "ovo je težak vid zloupotrebe državnih resursa i koliko god budem mogao, trudit ću se da stvari istjeramo na čistac".

- Vjerujem da je došlo vrijeme da se u BiH otvori poglavlje knjige "politička zloupotreba pravosudnih i inspekcijskih organa", te da sklonimo sa scene pojedince i snage koji smatraju da su iznad zakona i da mogu svaki puta kada se naljute ili žele zaplašiti nekoga podižući robusan policijsko-inspekcijski aparat da prijete svojim neistomišljenicima - navodi, između ostalog, Delić i poručuje da ga nisu upalšili - naprotiv.

Protiv Kantonalnog odbora SDP-a sada je Centrala partije i PDA Mirsada Kukića, koji je predvodio visoku delegaciju svoje stranke na Kongresu SDP-a. KO SDP-a Tuzla tada je poslana jasna poruka da 37 posto glasova SDP-a koje su osvojili na posljednjim izborima, ne igraju nikakvu ulogu po pitanju utjecaja unutar partije. To je vjerovatno bio i presudni momenat za preraspodjelu snaga u TK i novi početak formiranja vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.