VEZANI TEKST - U entitetu RS ponovo napad na Bošnjake: Kod džamije u Gornjoj Kamenici pretučen Senad Sejfić

Safet Mehmedović je bio iza kolone vozila i prvi je očevidac napada na Senada Sejfića. Za Detektor je kazao da se Sejfić izmakao vozilom u stranu pored džamije kako bi drugo vozilo prošlo, ali da su osobe u majicama "Jagnjijada Borogovo" izašle iz vozila i počele da ga udaraju.

- Ja imam 60 godina, a supruga 58, mi nismo razmišljali je li on Bošnjak i ko je, nismo ni znali, mi smo vidjeli da je čovjek sam i izašli smo da pomognemo - rekao je Mehmedović.

Njegova supruga je bila u automobilu i glasno pozivala komšije da pomognu Sejfiću, dok je nekoliko mladića Mehmedovića fizički držalo za ruku i nije dozvolilo da priđe da pomogne.

- Ljudi su izašli kad je moja žena krenula da vrišti, jedan je poznao jednog napadača. Ova trojica koja su poslije došla nisu učestvovali u tuči, odnosno u prebijanju, ali su nadgledali i nisu ništa učinili da pomognu čovjeku. Još su mene hvatali i držali da i ja što manje pomognem - kazao je.

U mjestu Borogovo u općini Osmaci udaljenom dvadesetak kilometara od Kamenice, u danu napada na Sejfića je održana manifestacija "Birčanska jagnjijada", na kojoj su prisustvovali i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kao i Jelena Trivić, zastupnica u Narodnoj skupštini RS-a. Prema fotografijama koje su objavili na svojim društvenim mrežama, učesnici manifestacije su nosili majice i kape s tradicionalnim i ravnogorskim motivima.

Iz Policijske uprave Zvornik su odgovorili da su, prema Zakonu o krivičnom postupku RS-a, uhapsili dvije osobe nakon prijave napada u Gornjoj Kamenici u okolini Zvornika.

U odgovoru su naveli da je o svemu obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, pod čijim nadzorom se preduzimaju dalje mjere i radnje na dokumentovanju događaja.

Iz ovog tužilaštva nisu odgovorili na upit Detektora o kvalifikaciji ovog djela, niti o procesuiranju počinilaca. Na telefonski poziv dan poslije je rečeno da je upit u proceduri. Iz ovog tužilaštva ni ranije nisu dostavljali odgovore na upite o zločinima počinjenim iz mržnje i napadima na povratnike.

Mehmedović je za Detektor kazao da misli da je napad odraz nacionalne mržnje i netrpeljivosti, jer se desio kraj džamije, na povratnika Bošnjaka koji tu živi sam. U razgovoru je pojasnio da se nakon rata nije nikad vratio u Kamenicu, ali da tu dolazi stalno i da od komšija saznaje da žive u strahu. Mnogi su, poput njega, izgubili članove porodice u Zvorniku, Srebrenici i okolini, i napadi poput ovog oživljavaju traume.

- Kamenica je poznata kao "dolina grobnica", ovdje imaju u zidu uklesana imena onih koji su stradali, većina mi je familija, a stotinjak njih sigurno da su mi bliža i šira porodica ubijenih u genocidu i tokom rata - rekao je Mehmedović.

Detektor je ranije pisao da su povratnici na ovom području uznemireni jer je na sportskoj dvorani "Sokolski dom" bio ispisan grafit kojim se veliča i herojem naziva Ratko Mladić, osuđeni ratni zločinac, a koji je prekrečen nakon upita novinara upućenih MUP-u i gradskim službama.

Prije nekoliko dana, u naselju Divič je pored osnovne škole ispisano nekoliko grafita s oznakom "SSSS", a u bližem gradskom dijelu i grafit podrške Ratku Mladiću.

Mještani Kamenice s kojim su novinari Detektora razgovarali kažu kako je strah postao konstantan, zbog čega su noć proveli budni.

VEZANI TEKST - Feštali sa Dodikom i Trivić, pa vraćajući se pijani napali povratnika: "Onako 'nabrijani' pretukli bi i za disanje"

Dan nakon napada na Sejfića, predstavnici vlasti Grada Zvornika, kao i predstavnici Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice Federacije BiH, posjetili su mještane Kamenice. Šaban Redžić, povratnik u Kamenicu, zvaničnicima je poručio da se moraju više potruditi da se ovakvi događaji ne ponavljaju, jer nisu sigurni koliko će povratnici moći dugo trpjeti nasilje i napade.

- Nećemo reagovati, prepustit ćemo organima da odrade svoj posao - kazao je on.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović je na okupljanju poručio da je događaj bacio sjenu na dobar odnos građana, ali da se nada i da će se potruditi da se dobar međuetnički odnos nastavi ubuduće.