open-navfaktor-logo
search
Veliki uspjeh
BIMAL Brčko preuzeo fabriku jestivog ulja iz Srbije
BIMAL Grupa završila je postupak potpunog preuzimanja somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja BIMAL Sunce, i na taj način postala jedini vlasnik kompanije.
02.06.2023. u 20:19
get url
text
get url
text

Šta znači potpuno preuzimanje somborske fabrike i je li ostvaren konačni cilj, a šta to znači za razvoj Distrikta Brčko?

- Naš konačni cilj je ostvaren budući da je BIMAL Grupa sa sjedištem u Brčkom od preuzimanja većinskog paketa udjela BIMAL Sunca 2019. godine imala namjeru preuzeti fabriku u potpunosti. Za razvoj Brčko distrikta to znači da smo mi prva prehrambena industrija iz Brčkog koja je uspjela kupiti fabriku u Srbiji. Istovremeno, to za uljarsku industriju u Bosni i Hercegovini osigurava dalju stabilnost u budućnosti. Proširenje poslovanja u isto vrijeme daje zaposlenima mogućnost fluktuacije kadrova unutar BIMAL Grupe, te mogućnost zaposlenja na različitim lokacijama poslovanja – pojasnio je za Faktor Draško Bojić iz BIMAL-a Brčko.

BIMAL Grupa će proizvodnjom u dvije fabrike, u Brčkom i u Somboru, godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta, kao i na svoja tradicionalna izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka. Veći proizvodni kapaciteti znače i čvršću poziciju na tržištu Evropske unije, gdje BIMAL već izvozi svoje specijalne proizvode, kao i potpuno ostvarivanje potencijala izvoza na tržište jugoistočne Azije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.