Dvadesetpetogodišnja djevojka imala je atipični dermatitis i biopsija njene kože pokazala je prisustvo koronavirusa, navedeno je u studiji objavljenoj 7. januara u Britanskom časopisu o dermatologiji, javlja Anadolija.

To bi značilo da je ona bila "nulti pacijent" koronavirusa u Italiji.

Prvi zvanični slučaj zaraze koronavirusom u Italiji registriran je krajem februara prošle godine, ali su skorašnja istraživanja u Italiji ponudila dokaze o tome da se virus širio puno ranije nego što se to mislilo te da je bio prisutan širom Evrope već tokom jeseni 2019. godine.

Posljednje istraživanje kojim je koordinirao Raffaele Gianotti na Univerzitetu u Milanu zasnovano je na biopsiji kože izvršenoj tokom jeseni 2019. godine.

Patologija kože radi se kod manjeg broja pacijenata, odnosno između pet do 10 posto Covid-pacijenata.

Prethodna studija italijanskih naučnika pokazala je prisustvo koronavirusa u grlu četvorogodišnjeg dječaka, zbog čega je urađen test brisa početkom decembra 2019. godine.

Dijete je u novembru razvilo simptome prehlade i gripe, a zatim početkom decembra osip sličan morbilama.

Prvi slučajevi koronavirusa zabilježeni su u Wuhanu u Kini u decembru prošle godine, mada su zvaničnici priznali da je bilo slučajeva i u novembru.

Još jedno istraživanje iz Italije pokazalo je da je koronavirus mogao da cirkuliše u Italiji i od septembra 2019. godine.