open-navfaktor-logo
search
Rasprava u Skupštini
Biščević-Tokić: Vlada KS ne smije odgovarati na naša pitanja jer ovo što rade nije ni transparentno ni pošteno
Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo se po ko zna koji put vidjelo da vladajuća "Trojka" provodi torturu nad zastupnicima, kaže u razgovoru za Faktor zastupnica Jasmina Biščević-Tokić.
23.02.2022. u 11:55
get url
text

Naime, vodila se žustra rasprava jer većina članova Vlade Kantona Sarajevo nije bila u skupštinskoj sali kada su trebali odgovarati na pitanja zastupnika, ali nije to prvi put da se prolongiraju odgovori za neki drugi put, da se u obrazloženju navodi kako će odgovoriti pismeno, pa i ti odgovori nerijetko kasne i na to su više puta ukazivali zastupnici.

- Na tački zastupnička pitanja, bilo je prisutno dosta ministara, nakon postavljenih pitanja, ministri i premijer Forto nisu više bili u sali. Nakon što su par ministara odgovorili na svoja pitanja predsjedavajući Elvedin Okerić je pokušao da nam kaže kako će ministri koji nisu prisutni dostaviti pitanja pismeno. Ja sam tražila poslovničku intervenciju i tražila da Okerić ne krši Poslovnik i da imamo pravo zahtijevati usmene odgovore. Tada je u salu ušao Elmedin Konaković koji je izgleda advokat "Trojke" optužujući nas da se ne mora odgovoriti usmeno – kaže Biščević-Tokić.

Navodi da član 212 Poslovnika propisuje da ministri i premijer obavezno prisustvuju sjednicama Skupštine KS.

- Zatim sam tražila pola sata pauze kako bi ministri došli u salu. Nakon pola sata pauze, Okerić je došao i počeo da čita inicijative kako bi se o njima očitovali, ali prekinuo ga je Samir Suljević (SDP) i rekao da ovo nema smisla, da hoćemo svoje odgovore. S obzirom na to da je bilo jako puno pitanja oko TVSA, izašla je ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić kako bi nam odgovorila. Nakon završetka javili smo se za nezadovoljstvo odgovorom kolega Suljević i ja, ali Okerić nam nije dao riječ jer očito ne smije od predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića koji se vidno dogovara sa Okerićem. Nažalost, ovo se dešavalo samo sa zastupnicima opozicije, a sad se maltretiraju i ostali zastupnici – navodi zastupnica.

Ističe da je "nažalost demokratija nestala u skupštinskim klupama nakon sto je NiP preuzeo vlast".

- Pa ovo nema nigdje. Jasno nam je da premijer i ministri iz Vlade ne smiju da odgovaraju na pitanja jer ono što oni rade nije ni transparentno ni pošteno. Ministra Adnana Štete nema već tri sjednice, građane zanima šta se dešava oko rekonstrukcije pruge. Vidljivo je da nema kineskih izvođača radova, zanima nas jesu li se povukli? Ko radi prugu? Da li su prodate šine? Puno je problema, a ministri nisu u stanju da odgovore na pitanja i pokušavaju na ovaj način da izbjegnu pitanja koja interesuju građane jer nas su oni izabrali da ih zastupamo. Moram napomenuti da je ministrica Ivana Prvulović jedina poslala uposlenika Ministarstva kako bi nam dala odgovore – navodi dalje Biščević-Tokić.

Sagovornica ističe da je jasno vidljivo da imaju samo 18 ruku.

- Čekali su 20 minuta da dođe kolega Damir Marjanović jer je bila incijativa za izmjenu Poslovnika i za to se zadužuje Elmedin Konaković. S ovim izmjenama žele da ušutkaju zastupnike koji ukazuju da stanje nikad nije bilo gore i da ova vlada nije sposobna da vodi Kanton. Govorilo se o ekspertskoj vladi. Pa sad vidimo šta je to trebalo da znači, nema tramvaja, sigurnost nikad gora, smeća na sve strane, upošljavaju se stranački podobni ljudi bez iskustva (a to ovako izgleda, budete kandidat za načelnika i građani vam ne ukažu povjerenje pa vas Narod i pravda nagradi i postavi vas za direktora, tako je bilo sa Amarom Dovadžijom, kandidatom za načelnika Ilijaša koji je sada direktor JU Studentski centar Sarajevo, zatim sa kandidatom za načelnika Vogošće Dženanom Brkanićem koji je sada direktor Kantonalne uprave civilne zaštite, Adnan Delić je bio kandidat za načelnika Općine Novi Grad pa kada tu nije prošao, dobio je ministarsku poziciju, isto je bilo i sa Enverom Hadžiahmetovićem koji je bio kandidat za načelnika Breze, a sada je ministar, pa Enes Kazić koji je bio kandidat za načelnika Hadžića, pa je dobio mjesto izvršnog direktora U KJKP Park) – navodi zastupnica.

Ističe kako se mijenjaju sistematizacije, plaćaju učešća u komisijama po 450 KM, te da goriva nema u komunalnim preduzećima.

- Danas je jedino ovoj vladi "Trojke" ostalo da pričaju kako su hrabri, pošteni i bez korupcije, a djela pokazuju upravo suprotno – zaključila je Biščević-Tokić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.