Nekadašnja učesnica takmičenja ljepote koja se u "online ceremoniji" udala za pripadnika takozvane Islamske države je osuđena na 18 mjeseci zatvora zbog slanja novca terorističkoj organizaciji.

Amaani Noor (21) iz Liverpoola se komunicirajući preko interneta zaljubila u svog nesuđenog partnera, kojem se namjeravala pridružiti u Siriji. Međutim, uhapšena je na dan putovanja u Tursku, gdje se uputila skupa sa svojom majkom.

Porota Kraljevskog suda u Liverpoolu je svjedočila iskazima o njenoj "samoradikalizaciji" nakon prekida višegodišnje veze sa fudbalerom Liverpoola. Iako identitet tog fudbalera nije zvanično potvrđen, poznato je da je bila u vezi sa Sheyijem Ojom, koji trenutno kao posuđen igrač nastupa za Glasgow Rangerse.

Nakon što joj je izrečena presude, Noor se rasplakala. Osuđena je po jednoj tački optužnice, a to je finansiranje za potrebe terorizma. Tokom suđenja je negirala tvrdnje tužioca da je donirala 45,5 dolara (78 KM) za potrebe "boraca ili bivših boraca sa prve linije".

Ova bivša polufinalistica takmičenja Miss Teen Velike Britanije je novac donirala na poziv Victorije Webster (28) iz engleskog gradića Nelsona. Webster je također osuđena na 17 mjeseci zatvora.