open-navfaktor-logo
search
Potvrđena optužnica
Bivši direktor sarajevske škole nezakonito zaposlio suprugu na mjesto nastavnice
Supruzi pribavio korist tako što je zaposlio na neodređeno vrijeme, dok je teže povrijedio prava pet uposlenica škole onemogućivši ih da se prijave na konkurs za isto radno mjesto
09.12.2019. u 17:06
get url
text

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Asima Torlaka bivšeg direktora Osnovne škole "Hasan Kikić" u Sarajevu. Optužen je za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Prema navodima iz optužnice, Torlak se tereti da je u 2016. godini kao tadašnji direktor Osnovne škole "Hasan Kikić" nezakonito zaposlio svoju suprugu na mjesto nastavnice hemije i kulture življenja u istu školu.

- Iako je Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta Kantona Sarajevo dalo saglasnost o raspisivanju konkursa na određeno vrijeme, Torlak je zaposlio suprugu a da pritom u ugovoru o radu nije precizirao njegovo trajanje. Time je supruzi pribavio korist tako što je zaposlio na neodređeno vrijeme, dok je teže povrijedio prava pet uposlenica škole onemogućivši ih da se prijave na konkurs za isto radno mjesto na neodređeno vrijeme - navedeno je u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.