open-navfaktor-logo
search
Optužen za razbojništva
Bivši pripadnik Crvenih beretki, osuđivan zbog silovanja, ponovno pred brčanskim Sudom
Bivši pripadnik Crvenih beretki Nikola Vida-Lujić (49), koji je ranije osuđen za ratne zločine počinjene Brčkom, ubrzo nakon hapšenja po međunarodnoj potjernici, ponovo je optužen pred Osnovnim sudom Distrikta.
14.09.2020. u 14:13
get url
text

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je novu optužnicu protiv njega kojom ga tereti za krivična djela razbojništva i teške krađe izvršena na ovom području 2012. godine.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom, Vida-Lujić je optužen da je prije osam godina s još jednomm nepoznatom osobom, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, upao u jednu porodičnu kuću u mjestu Potočari, nedaleko od Brčkog, odakle su, oborivši je na pod i uz verbalnu prijetnju, od vlasnice oduzeli veću količinu novca i zlatni nakit. Sumnja se da je zatim, također s nepoznatiom osobom, provalio u drugu kuću u tom mjestu odakle su, nakon pretresanja svih prostorija, ukrali kućanske aparate i dijelove pokućstva, odjeće i
obuće. Također se tereti da je potom pokušao provaliti i u trgovinu SP Čarli u Brčkom, u čemu su ga na poziv građana spriječili pripadnici policije.

Vida-Lujić je do 13. augusta, kada je izručen BiH, boravio u ekstradicionom pritvoru u Njemačkoj gdje je prethodno uhapšen na osnovu raspisane međunarodne potjernice, koju je 2017. godine po prijedlogu ovog tužilaštva izdao Osnovni sud.

Po izručenju, Granična policija BiH lišila ga je slobode na međunarodnom aerodromu u Sarajevu, a zatim predala u nadležnost lokalnom pravosuđu. Tužilaštvo Distrikta je bez odlaganja
predložilo sudu da osumjičenom odredi pritvor što je sud i prihvatio omogućivši time Tužilaštvu da završi istragu, što ranije usljed njegove nedostupnosti nije bilo moguće.

Nikola Vida-Lujić pravosnažno je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva izvršen silovanjem žene bošnjačke nacionalnosti sredinom 1992. godine u Brčkom. Apelacioni sud u Beogradu je početkom godine potvrdio presudu Višeg suda u tom gradu kojom je osuđen na kaznu zatvora od osam godina.

Suđenje Vida- Lujiću provedeno je po optužnici Tužilaštva Distrikta, koja je ustupljena nadležnim organima Republike Srbije, čiji je također državljanin.

Za vrijeme suđenja Tužilaštvo Distrikta osiguralo je međunarodnu pravnu i logističku pomoć pravosuđu Republike Srbije kontinuirano djelujući da teška krivična djela počinjena na ovom području ne ostanu nekažnjena, saopćeno je iz brčanskog Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.