open-navfaktor-logo
search
Prvostepena presuda
Bivši šef inspekcija u TK: Općinski sud Tuzla drugi put oslobodio Besima Durakovića i ostale
Općinski sud u Tuzli je u ponovljenom postupku donio oslobađajuću presudu u krivičnom predmetu protiv Besima Durakovića, bivšeg direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona (TK), zaposlenika Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK Šefika Hodžića i Osmana Džafića te Ahmeta Bajrića, vlasnika autoservisa Bajrić iz Gračanice, saopćeno je iz Općinskog suda Tuzla.
23.12.2022. u 13:49
get url
text

Podsjećamo, Kantonalni sud u Tuzli djelimično je uvažio žalbu optužbe i 28. novembra 2022. godine vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

VEZANI TEKST - Ukinuta oslobađajuća presuda: Ponovo će se suditi bivšem direktoru inspekcija u TK

- U obrazloženju nove presude navedeno je da je nakon ponovljenog postupka, imajući u vidu upute drugostepenog suda, nakon analize svih provedenih dokaza na glavnom pretresu Sud izveo zaključak da optužba nije uspjela dokazati van svake razumne sumnje krivicu optuženih za počinjenje krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, na način i vrijeme opisano u činjeničnom dijelu optužnice - navodi se u saopćenju.

Besim Duraković oslobođen je optužbe da je kao bivši direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK počinio produženo krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, sprečavanje dokazivanja, protivzakonito posredovanje i krivotvorenje isprave.

Sud napominje da se radi o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna i na koju stranke imaju pravo žalbe u roku od 15 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.