open-navfaktor-logo
search
Nezapamćeni protesti
Bjelorusija: Lukašenko naoružan stigao u svoju rezidenciju
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko stigao je helikopterom u svoju rezidenciju u Minsku, ispred koje se održava protest opozicije, naoružan automatskom puškom kalašnjikov i sa zaštitnim pancirom.
23.08.2020. u 20:06
get url
text

- Predsjednik Lukašenko je prije jednog sata stigao u palatu Nezavisnosti - navodi se u saopćenju koje je služba bjeloruskog lidera objavila na telegram-kanalu.

Objavljen je i snimak na kojem se vidi kako Lukašenko izlazi iz helikoptera sa automatom u rukama, a u njegovoj pratnj bili su pripadnici vojske, prenosi Tanjug.

Ranije je saopćeno da je opozicija, nakon završetka protesta na Trgu nezavisnosti, krenula ka predsedničkoj rezidenciji.

Deseci hiljada Bjelorusa izašlo je na ulice Minska protestujući protiv reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji se sa sličnim masovnim demonstracijama suočava već dvije sedmice.

Ističući bijele i crvene zastave, demonstranti su se okupili na Trgu nezavisnosti te preplavili okolne ulice uzvikujući "Sloboda! Sloboda!". 

Mediji izvještavaju o više od 100.000 demonstranata okupljenih u bjeloruskoj prijestolnici drugu nedjelju zaredom.

Demonstranti ne priznaju Lukašenkov reizbor 9. augusta, smatrajući ga prevarom te osuđuju brutalnu represiju koja je uslijedila nakon izbora. Mediji bliski opoziciji izvijestili su o skupovima organiziranim u još nekoliko gradova širom zemlje.

Prošle se sedmice na ulicama Minska okupilo više od 100.000 demonstranata koji su tražili Lukašenkov odlazak s vlasti. U 26 godina, koliko je na čelu države, bjeloruski se predsjednik nikad dosad nije suočio s ovakvim protestima, ni po masovnom odazivu ni po njihovom trajanju. 

Odbio je napustiti predsjedničku funkciju, kako je to od njega zatražila njegova glavna suparnica na predsjedničkim izborima 9. augusta, Svetlana Tihanovskaja. Nedugo nakon izbora političarka je zbog prijetnja napustila zemlju i otišla u egzil u Litvaniju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.