Maštanja HDZ-a

Čović najavio ucjene i želje: Naša su ministarstva finansija, vanjskih poslova i pravde

Objavljeno: 14.03.2019. u 09:45

Kada je raspodjela resora u pitanju, Čović se prepustio mašti te je istaknuo kako će HDZBiH i blok satelitskih stranaka okupljenih u HNS tražiti pozicije ministra finansija, ministra vanjskih poslova te da bi im "mogao pripasti i resor pravde"

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je s predsjednicima SDA i SNSD-a razmijenio prijedloge izjave za formiranje državne vlasti te da će u narednih nekoliko dana tri stranke odrediti po jednog predstavnika koji će usaglasiti zajednički sadržatelj te izjave.

- Realno je očekivati da zajednička izjava bude usaglašena do kraja ove sedmice. Ako se to dogodi, imat ćemo preduvjet da sjednemo i dogovorimo koncept Vijeća ministara kroz resore i da se ide na imenovanje mandatara - izjavio je Čović u intervjuu za Večernji list.

Kada je raspodjela resora u pitanju, Čović se prepustio mašti te je istaknuo kako će HDZBiH i blok satelitskih stranaka okupljenih u HNS tražiti pozicije ministra finansija, ministra vanjskih poslova te da bi im "mogao pripasti i resor pravde".

- Tu smo fleksibilni, a ova prva dva spomenuta ministarstva su nešto drugo – kazao je Čović.

Ministarstvo finansija BiH već "tradicionalno" pripada HDZ-u BiH, uz povremene "upade" ministara iz entiteta RS. S obzirom na činjenicu da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH u narednom mandatu iz reda srpskog naroda, te da će ga ponuditi SNSD, izgledno je očekivati da će Ministarstvo finansija ovaj put pripasti SDA-u.

Pojašnjavajući potrebu dodjeljivanja Ministarstva vanjskih poslova BiH HDZ-u, Čović smatra da je to izvjestan epilog zbog, kako je kazao, slabe pozicije Hrvata i volje bošnjačkog naroda da bira dva člana Predsjedništva BiH.

- Pripadaju nam tri ili četiri zamjenička mjesta u ministarstvima, ali to je sada stvar dogovora s partnerima – dodao je Čović.

Kada je u pitanju izvršna vlast u Federaciji, Čović kaže da HDZBiH i satelitske stranke još traže partnera s kojim može napraviti programsku platformu. Preciznije, Čović formiranje federalne vlasti uvjetuje izmjenama izbornog zakonodavstva.

- Na nivou FBiH mi moramo imati partnera s kojim možemo napraviti jednu reformsku agendu koja će do kraja vući prema Evropskoj uniji, koja će u sebi sadržavati sve elemente i naših integracijskih aktivnosti na nivou entiteta, ali i socijalne i ekonomske stabilnosti. Za nas je tu prva tačka izborno zakonodavstvo i kada nađemo tog partnera, sigurno ćemo brzo ići na uspostavu vlasti na nivou FBiH - kazao je Čović.

Izvor:   Večernji list/Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije