- Razgovor je u toku, a poenta je sljedeće: kada je u pitanju proces članstva, vrlo sam uvjeren da ćemo postići konsenzus - rekao je Blinken odgovarajući na pitanje o negativnom mišljenju Ankare o članstvu dvije skandinavske zemlje.

Napominjući da je o tom pitanju razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom tokom neformalnog sastanka NATO-a u Berlinu, Blinken je istakao da je NATO mjesto za dijalog između članica.

- To je mjesto za raspravu. To je mjesto za razgovor o svim razlikama - rekao je Blinken.

Finska je službeno objavila svoju namjeru pridruživanja NATO-u u nedjelju, a očekuje se da će Švedska slijediti taj primjer za nekoliko dana.

Za pridruživanje vojnom savezu ove zemlje trebaju jednoglasnu imati podršku 30 država članica NATO-a.

Turska, dugogodišnja članica NATO-a, izrazila je svoje prigovore na kandidature Finske i Švedske za članstvo, kritikujući ih zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkoj organizaciji PKK/YPG.

Finska i Švedska "moraju prestati podržavati terorističke grupe" i dati jasne sigurnosne garancije kako bi postale članice NATO-a, rekao je Cavusoglu na konferenciji za novinare u Berlinu, nakon neformalnog sastanka NATO-a.

Tokom perioda dužeg od 35 godina PKK-a, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turkiye, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari. YPG je sirijski ogranak PKK-a.