open-navfaktor-logo
search
Ništa od dogovora
Blokada deponije Uborak se nastavlja, proglašenje vanrednog stanja na pomolu
Ni na današnjem održanom sastanku gradonačelnika Mostar sa predstavnicima Građanske inicijative "Jer nas se tiče" nije postignut dogovor o deblokadi deponije Uborak.
05.03.2020. u 12:11
get url
text

Zahtjeve mještana okupljenih oko Inicijative koji su jutros izneseni, gradonačelnik Ljubo Bešlić, kako su kazali iz Inicijative, nije potpisao.

- Gradonačelnik je kazao da nije u mogućnosti potpisati ispunjenje prve, druge i pete tačke zahtjeva. Za potpisivanje ispunjenja prve, druge i pete tačke zahtjeva, neophodan je angažman kantonalnih i federalnih nivoa vlasti. Zbog toga, s ciljem što bržeg rješavanja problema deponije na Uborku, očekujemo promptno djelovanje prvenstveno kantona, ali i Federacije - poručili su iz Inicijative.

Prvi zahtjev podrazumijeva neprelazak (neproširenje) deponije na lijevu stranu potoka Sušice (zemljište gdje je proveden postupak eksproprijacije). Do popunjavanja kapaciteta trenutno aktivne kasete za odlaganje otpada, odrediti novu lokaciju za deponiju (po mišljenju i preporuci inspektora, maksimalno do 3-4 mjeseca) glasi drugi zahtjev, dok je treći sanacija završenih kaseta u što kraćem roku i ugradnja pročišćivača za procjedne vode sa deponije, koje se ulijevaju u potok Sušicu. Sljedeći se odnosi na poboljšanje načina gazdovanja otpadom na deponiji, u periodu do zatvaranja deponije, kako bi se smanjio štetni utjecaj na zdravlje ljudi i okolinu. Zahtijevaju i da se završe sve započete kasete na deponiji i prekinuti odlaganje otpada na lokalitetu Uborak u roku od 12 do 18 mjeseci te da se javnost informira svaka 3 mjeseca o učinjenim koracima po pitanju prethodnih pet tačaka.

Kao su kazali iz Gradske uprave, s većinom tih zahtjeva, koji su u zakonskoj nadležnosti, gradonačelnik se složio i spreman je raditi na njihovu ispunjenju. Oni zahtjevi, dodaju,  koje nisu u njegovoj nadležnosti, već se tiču isključivo Gradskog vijeća i viših nivoa vlasti, gradonačelnik ne može preuzeti odgovornost na njihovo ispunjenje.

Na sastanku je gradonačelnik Bešlić upoznao predstavnike Inicijative sa sadržajem razgovora koje imao jučer s čelnicima stranaka HDZ-a BiH i SDA, te potporom koju su i oni spremni osigurati kako bi se riješio problem odlaganja otpada na sanitarnoj regionalnoj deponiji Uborak. Također, na jutrošnjem sastanku od strane Grada Mostara predstavnicima inicijative ponuđen Sporazum o kojem se oni tijekom dana trebaju očitovati.

Za danas, u 14 sati, zakazan je nastavak jučer započete sjednice Štaba civilne zaštite Grada Mostar. Ukoliko na današnjoj sjednici Štaba civilne zaštite Grada Mostara bude proglašeno vanredno tehničko stanje, Omer Hujdur predstavnik Građanske inicijative "Jer nas se tiče" je kazao da će mještani ostati na Uborku.

- Mi nemamo druge opcije. Žao nam je da građani prolaze kroz sve ovo,  ali ovo je naša borba, od koje ne možemo odustati - naglasio je Hujdur.

Mostar je nakon 12 dana blokade deponije Uborak, doslovno zatrpan smećem.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.