open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Bodnaruk: Kantonalni štabovi ne postupaju po naredbama; Čerkez: Prijeti nam španski scenarij
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj se raspravlja o stanju uzrokovanim koronavirusom govorila je i Snježana Bodnaruk, sekretar Federalnog ministarstva zdravstva.
28.07.2020. u 18:40
get url
text
Snježana Bodnaruk

Govoreći o povećanom broju oboljelih od koronavirusa naglasila je kako kantonalni krizni štabovi ne provode zaključke i naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva zbog čega traže pomoć Parlamenta FBiH.

- Mi poduzimamo sve što je u našoj moći. Mi smo 10.6. održali zajednički sastanak s kantonalnim štabovima, oni ne postupaju po dogovorenim zaključcima i naredbama, a sve naredbe koje donosi Federalni krizni štab su obavezujuće za sve kantonalne štabove. Naime, krizni štabovi ne dostavljau izvještaje o svom radu, o svojim naredbama. Pojedini kantoni nisu uveli restriktivne mjere, samo prepisuju naredbe Federalnog kriznog štaba ministarstva zdravstva. Niti od jednog kantonalnog štaba nismo dobili krizni plan niti od zdravstvenih ustanova - naglašava Bodnaruk.

Dodaje da i pored jasne naredbe da se pojača rad u primarnoj zdravstvenoj medicini u smislu sprečavanja unošenja infekcije, imaju problem.

Pacijenti ne dobijaju rješenja o izolaciji

- Ima doktora koji se nama obraćaju za pomoć jer nisu upoznati s kriznim planom svoje zdravstvene ustanove!? Upućivali smo vladama kantona ozbiljna upozorenja. Sada se priča u Kantonu Sarajevo o putu pacijenta. Svako kantonalno ministarstvo zdravstva mora odrediti početak i završetak rada za sve zdravstvene ustanove i te ustanove da naprave način rada. U hitnoj pomoći rade 24 sata. Prilagođavati moraju radno vrijeme. Molimo vas kao Parlament da nam pomognete. On što je upućeno vladama kantona, nismo dobili povratnu informaciju od njih - govori Bodnaruk.

Podsjeća da je Vlada FBiH tražila od kantonalnih vlada da pojačaju rad inspekcijskih službi, policije, u kontroliranju naredbi.

- Nas pojedini pacijenti zovu jer nisu dobili rješenja o izolaciji, slobodno se kreću, za to su nadležni kantonalni organi. Dali smo saglasnost za proglašavanje epidemije u pojedinim kantonima, to nije urađeno. Izolatorij ne postoji u važećem Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Pacijenti se smještaju u bolnice. Proglašenjem epidemije, možete osobe smjestiti u izolatorij, tu odluku donose kantonalna ministarstva zdravstva na prijedlog kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, a uz prethodnu saglasnost Federalnog ministarstva zdravstva. Mi niti od jednog kantonalnog ministarstva zdravstva nismo dobili takav prijedlog - rekla je Bodnaruk i dodala:

"Vlada FBiH može upozoriti vladu kantona, ali ne može ništa narediti, tražimo pomoć Parlamenta FBiH".

Podsjeća da sadašnja cijena testa na COVID-19 iznosi 215 KM.

- Kada se otvore sva pitanja kod testiranja imat ćemo mogućnost da se ide s redukcijom cijene. Mi smo uputili odgovarajuće preporuke prema Ministarstvu cvilnih poslova, da se utvrde jasni epidemiološki kriteriji za sve osobe. Ovo nije takmičenje već borba za čovječanstvo. Što se tiče javnih nabavki nije tačno da se nismo uključili, jesmo - rekla je Bodnaruk.

Stanje je jako loše

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva je kazao da je trenutno stanje s koronavirusom jako loše.

- Sistem radi jer smo mi osigurali 90 posto opreme. Očekujemo naredne sedmice oko 100.000 testova. Svu pomoć koju smo dobili upućujemo ka kantonima, a nemamo povratnih informacija. Mjere koje je donio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva su kvalitetno i pravovremeno donesene. I danas imamo mjere koje tek sada Hrvatska uvodi. Mjere koje su donesene ne ugrožavaju ekonomiju. Problem je što nema nadzora nad provođenjem mjera. Gdje su inspekcije, MUP-ovi? Da su se mjere poštivale ekonomija bi mnogo više disala. Ako se ne budu poštovale mjere, idemo u restrikcije - kategoričan je Čerkez i dodaje:

"Bosna i Hercegovina se možda previše otvorila, s istočne strane imamo masovan uvoz virusa, i o tome mora neko voditi računa, misliti. Jako je bitno da već u određenim postupcima utječemo i za nabavku vakcina. U početku će ići za najugroženije, vrlo smo aktivni, radimo na tome. Kada rukovodite krizom oni koji su prošli edukaciju znaju da kada imate centralizirani i decentralizirani sistem, morate raditi lokalno. Vi sada nemate nijedan objekat zatvoren, nijednu krivičnu prijavu. Nadam se da ćete nam dati podršku. Kantoni moraju provoditi mjere, kontrolisati ih. Ako se ovako nastavi mi ćemo ovdje imati španski scenarij. Pozovite kantone da nam dostavljaju informacije".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.