open-navfaktor-logo
search
Predstavljen u Vijećnici
Bogat program obilježavanja 31 godine od početka opsade Sarajeva i Dana grada Sarajeva
U sarajevskoj Vijećnici u četvrtak je zvanično predstavljen program obilježavanja Dana početka opsade grada Sarajeva i Dana grada Sarajeva koji i ove godine sadrži bogat kulturno-zabavni i sportski program.
30.03.2023. u 12:44
get url
text

Planirane manifestacije namijenjene su svim generacijama građana Sarajeva, a aktivnosti povodom obilježavanja dva značajna datuma u historiji glavnog grada BiH, predstavili su gradonačelnica Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović.

Program obilježavanja opsade Sarajeva 1992-1995, se održava 4. i 5. aprila u sarajevskoj Vijećnici i počinje prikazivanjem dokumentarnog filma "Simbol otpora - grada Loris" u videoprodukciji ND autora, Armina Čolakovića, 4. aprila u 18.15 sati.

Ovaj film prikazuje svjedočenja o ratnoj svakodnevnici građana Sarajeva, ali i sveprisutnom duhu otpora. Nakon filma će biti zvanično otvorenje crno-bijelih fotografija "Soba njenih uspomena", fotografa Tošeta Mitaševskog koja govori o besmislu i surovosti rata, nastala u Sarajevu 1993. godine.

Muzičari Filharmonije će svirati za građane i turiste

Petog aprila 2023. godine, nakon protokolarnog polaganja cvijeća, u 13 sati na lokacijama Ferhadija, Katedrala i Marijin Dvor, će biti prisutna četiri muzičara sarajevske Filharmonije, koji će za građane i turiste koji budu šetali, izvoditi prigodne muzičke numere.

Istog dana, u auli sarajevske Vijećnice, s početkom u 15 sati, bit će upriličen panel "Značaj žena u periodu opsade grada Sarajeva". Na panelu će se razgovarati o doprinosu žena u odbrani grada, a kroz prizmu braniteljki, zdravstvenih i kulturnih radnica.

Istog dana, 5. aprila u 17.30 sati u auli sarajevske Vijećnice biće upriličeno otvaranje izložbe "Sarajevo, vječita Vijećnica", fotografa Rikarda Larme.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić izjavila je na današnjoj konferenciji za novinare da je mjesec april u Sarajevu uvijek bilo vrijeme u kojem su se odvijali značajni, sudbonosni događaji.

- To je mjesec kada se sjećamo patnji i slavimo pobjede. Šestog aprila 1945. godine sloboda je ušla u ovaj grad nakon duge i krvave borbe svih bosanskohercegovačkih naroda i građana protiv fašističkog okupatora. Avet agresije se opet, devedesetih nadvio nad Sarajevom u pokušaju da, ubijajući i protjerujući njegove stanovnike, i držeći ga u opsadi, uništi njegov duh - duh zajedništva i solidarnosti - poručila je Karić.

Podsjetila je da se Sarajevo i tada izborilo svojom unutrašnjom energijom, hrabrošću i žrtvom svojih branilaca koji su, kako je kazala, "omogućili da danas živimo u miru, gradimo svoj grad i zemlju i, u njima, vrijednosti kojima je uvijek u fokusu čovjek, njegova ljudskost i dobrobit".

Istakla je da ta "nepobjediva energija" grada živi i danas i da ju je potrebno čuvati i podsticati.

- Antifašizam je vrijednost koja se bezuvjetno brani. I zbog toga je naša obaveza prenositi tu istinu djeci i mladima. Naše mlade generacije moraju znati koje su vrijednosti antifašizma, moraju poznavati historijske činjenice i historiju svoga grada i domovine. Danas mi tom energijom gradimo, stvaramo... jer želimo da pokažemo da ništa više nije daleko i nedostižno. Pogotovo dodjelom kandidatskog statusa našoj Bosni i Hercegovini. Želim građanima Sarajeva grad u kome se zdravo, kvalitetno i sadržajno živi i koji svojom snagom zrači i privlači. Želim Bosni i Hercegovini grad Sarajevo, glavni grad BiH, kojeg vole i poštuju sve njene građanke i građani - poručila je gradonačelnica Sarajeva.

Sarajevo postaje značajan partner u međunarodnim okvirima

Dodala je da Sarajevo postaje značajan partner u međunarodnim okvirima, u turizmu, u korištenju evropskih fondova, u stvaranju optimizma i pozitivne energije i da je Grad Sarajevo u godinu dana učinilo značajne korake u stvaranju optimizma i pozitivne energije iniciranjem i realizacijom značajnih infrastrukturnih i razvojnih projekata.

- Na tronu Sarajeva su njegove građanke i građani, Sarajke i Sarajlije, takvi kakvi jesmo, otvoreni, tolerantni, kreativni, tvrdoglavi, gostoljubivi... To je naša najveća vrijednost koju imamo i kojom se ponosimo - poruka je gradonačelnice Sarajeva.

Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, osim tradicionalnog protokola polaganja cvijeća, biće održana i svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, brojne kulturne i sportske manifestacije, pozorišne predstave za djecu, dani otvorenih vrata u Olimpijskom muzeju, dani otvorenih vrata u Historijskom muzeju, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, maraton kratkih igranih filmova pod nazivom "Sarajevo grad filma", sportske aktivnosti te mnogobrojni turniri.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović kazao je da su na svečanu sjednicu 6. aprila pozvani predstavnici vih nivoa vlasti, diplomatski kor, gosti iz gradskih i prijateljskih gradova, bivši gradonačelnici i drugi gosti.

"Na sjednici ćemo promovisati i dodijeliti priznanja i nagrade grada Sarajeva i to mladim i uspješnim sugrađanima te će posthumno biti uručeno priznanje 'Počasni građanin grada Sarajeva' umjetniku Milanu Mladenoviću", rekao je Ademović.

Dodao je da je će biti održana promocija i uručenje Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva ovogodišnjim dobitnicima, akademiku Kemalu Hanjaliću, za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja, i Komori medicinskih sestara - tehničara Kantona Sarajevo, za doprinos u oblasti zdravstva i socijalne zaštite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.