VEZANI TEKST - Jesam Srbin, ali ne po profesiji: Bogić Bogićević je zadao odlučujući udarac Miloševiću

- Prijedlog SDP-a primio sam kao priznanje. Kad sam iscrpio sve argumente da ne prihvatim kandidaturu, došli smo do zaključka da u doba pandemije koronavirusa živimo u vanrednom stanju, u stanju prirodne nesreće. U takvoj situaciji ne može se birati, zato funkciju gradonačelnika shvatam kao radnu obavezu - izjavio je Bogićević istakavši kako je je proteklih dana bio bolestan, ali na sreću nije imao COVID-19. 

Prisjetio se sjednice Predsjedništva bivše Jugoslavije iz marta 1991. godine kada nije dao svoj glas da JNA izvrši vojni udar.

-  Pitao sam se, zašto ratno stanje u tadašnoj državi kada nije napadnuta. Zašto ratno stanje kada je vlada Ante Markovića mogla računati na veliku finansijsku pomoć iz inostranstva. To je bila moja lična odluka, Parlament BiH nije imao stav po tom pitanju. Međutim, to pripada prošlosti. Trebamo se okrenuti sadašnjosti i budućnosti. Moramo se voditi principima da možete biti bivši predsjednik, bivši ministar, bivši diplomata, ali kada izdaš sebe, onda si bivši čovjek - rekao je Bogićević.