Kako su naveli u ovom boračkom udurženju, preminuli Mustafić nije bio testiran iako je još 17. marta imao jasne simptome koji su ukazivali da je obolio od COVID-19.

- Obratio se hitnoj službi, kontaktirao glavnog epidemiologa i dobio odgovor da postoji samo tri testa i da su korišteni po prioritetima. Imamo saznanja da je postojalo 50 testova i da su se 'neki testirali više puta - kazali su iz Udruženja "Klis-Buk" i dodali:

"Napominjemo da je ovaj oboljeli (Hasib Mustafić) testiran tek u Mostaru na infektivnom odjelu 22. marta i tada je već bilo kasno".

Zbog ovog slučaja Udruženje "Klis-Buk" od nadležnih zahtjeva odgovore na pitanja: "Ko su prioriteti, zaraženi ili članovi kriznog štaba i njihove porodice" i "Šta se dešava sa medicinskim osobljem, zašto je toliko njih odjednom na bolovanju".

Dalje, Boračko udruženje "Klis-Buk" od nadležnih zahtjeva da se u što kraćem roku obavi testiranje porodice preminulog Hasiba Mustafića, da se obavi dezinfekcija porodične kuće, da se utvrde i objave tačni podaci o spiskovima testiranih i da se daju jasne odredbe o prioritetima testiranja.