open-navfaktor-logo
search
Tragedija
Borba za preživljavanje u Gazi: Palestinska porodica živi u šatoru na temeljima porušene kuće
Izraelske snage su u novembru prošle godine napadom u potpunosti srušile dom 17-člane porodice Abu Amra u blokiranoj palestinskoj enklavi Gazi, a porodica i dalje živi u šatoru kojeg su podigli na temeljima srušenog doma
13.01.2020. u 14:09
get url
text

Duže od dva mjeseca nakon izraelskog napada palestinska porodica Abu Amra živi u šatoru kojeg su podigli na temeljima njihove srušene kuće. Izraelske snage su u novembru prošle godine napadom u potpunosti srušile dom 17-člane porodice Abu Amra u blokiranoj palestinskoj enklavi Gazi. Palestinska porodica nije imala alternativu pa je na temeljima srušene kuće podigla improvizirani najlonski šator u kojem se bore da prežive zimske dane.

Vatru lože ispred šatora i tako se griju i spremaju hranu. Palestinska porodica tako vodi borbu za golo preživljavanje, a posebno je teško djeci koja nemaju ni adekvatnu zimsku odjeću i obuću. Mališani hladne zimske dane provode oko vatre ili u majčinom toplom naručju, a toplije i sunčane dane provode u igri u dvorištu.

Domaćin Hamide Abu Amra, sjetnog pogleda na temelje srušenog doma, je kazao da mu je životna želja da izgradi novu kuću za svoju oboljelu suprugu, sedmero djece, dvije snahe i šestoro unučadi.

-Proživljavamo pravu tragediju. Noću izbacujemo kišnicu koja prodire unutar šatora. Niko nas ne vidi, niti čuje naš vapaj. Tražimo samo neko sklonište. Ovako se ne može dugo izdržati. Zar je ovo život za čovjeka? Nemamo krevet, odjeću... - kazao je Abu Amra.

Tokom dvodnevnih prošlonovembarskih izraelskih napada u Gazi je ubijeno najmanje 34, a ranjeno 110 civila, dok su mnoge kuće porušene, uključujući i dom porodice Abu Amra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.