VEZANI TEKST -VSTVBiH osuđuje Vukanovićev napad na sudije u Trebinju

- Ovakve reakcije nisu primjerene, kao ni uloga VSTV-a, a njegova je uloga osigurati samostalno, nepristrano i stručno pravosuđe. U VSTV-u očito zaboravljaju da su pozicije sudija i tužilaca javne i krajnje odgovorne. Ovim podliježu kritikama građana, saborskih zastupnika i cjelokupne javnosti, pogotovo ako napuštaju okvir svojih stajališta. VSTV bi trebao vratiti povjerenje građana u pravosuđe, umjesto da se bave saopćenjem parlamenta - naveo je Borenović na svome Facebook profilu.

Građani su, kako je dodao, gladni pravde, te je svima potrebno samostalno, efikasno i nepristrano pravosuđe, a VSTV također snosi odgovornost zašto je situacija takva kakva je.

- Iz tog razloga je kritika opravdana i umjesto najava koje se odnose na djelovanje parlamenta i imaju politički zvuk, bolje bi bilo da se više energije usmjeri na profesionalizaciju i vraćanje integriteta pravosudnim institucijama, te time vrati povjerenje građana u to. Očekujem da će novo rukovodstvo VSTV-a ipak uvesti suštinske promjene u pristupu, osigurati značajnu transparentnost, a prije svega mnogo više pažnje posvetiti odgovornosti nosilaca pravosudnih stajališta - rekao je Borenović.

VSTVBiH je osudio "neprimjerenu komunikaciju" Vukanovića sa nosiocima pravosudnih funkcija i rukovodiocima pravosudnih institucija u Trebinju. Vukanović je, podsjetimo, objavio snimak na kojem se vide sudije dok sjede u ugostiteljskom objektu, a u opisu snimka stoji "Kako sam uhapšen nakon što sam postrojio predsjednika oba trebinjska suda".