Borenović smatra da on nema nikakve veze s nečim "što otvara stare rane".

- Ovo je jedan, po meni, vrlo štetan politički pokušaj nametanja zakonskog rješenja koje će dovesti do političkog haosa u ovoj zemlji, u zemlji koja je toliko opterećena korupcijom, kriminalom, neradom, nečinjenjem pojedinaca koji su dobili institucije u svoje ruke. Imam osjećaj da ih ovim visoki predstavnik amnestira i otvara nešto što je zaista katastrofalno - kazao je Borenović.

Dodao je da, nametati zakon na taj način, odlazeći iz BiH, "produbljujući političke rane, samo će prizvesti kontraefekat, jačat će retrogradne strukture i proizvest će politički haos sa vrlo nesagledivim mogućim posljedicama".

Borenović smatra da visoki predstavnik na ovaj način čini ogromnu političku štetu BiH, "jer nameće zakon koji će biti nemoguće provesti, koji će biti politički alat u rukama pojedinaca da se obračunaju, ne zbog sadržaja nečega što je osjetljivo, bolno, nego da bi se pokušalo obračunati s političkim neistomišljenicima".

- Potpuno štetan potez Valentina Inzka koji odlazi iz ove zemlje gaseći vjerovatno i posljednju svjetiljku političku u ovoj zemlji. Mislim da je to politički katastrofalno - zaključio je Borenović.