open-navfaktor-logo
search
Dobijene garancije
Borrell: Postignut je dogovor Kosova i Srbije o ličnim dokumentima
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell objavio je na Twitteru da je postignut dogovor Srbije i Kosova o ličnim kartama.
27.08.2022. u 18:12
get url
text

- Imamo dogovor. U okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU, Srbija je pristala da ukine ulazne i izlazne dokumente za nosioce kosovskih ličnih karata, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za nosioce srbijanskih ličnih karata - napisao je Borell.

VEZANI TEKST - Sirene za uzbunu i barikade na sjeveru Kosova, Hoti obrazložio: Zbog lažnih vijesti

Srbi sa Kosova, dodaje Borell, moće će kao i svi ostali građani da slobodno putuju između centralne Srbije i Kosova, koristeći svoje lične karte.

- EU je upravo dobila garancije od premijera Kurtija u tom cilju. Ovo je evropsko rješenje. Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom vodstvu - istakao je Borell.

Međunarodna zajednica, EU i SAD, posredovala je kako se ne bi desile tenzije od 31. jula, kada su lokalni Srbi blokirali puteve na sJeveru Kosova zbog mJera Vlade Kosova da uvede reciprocitet na dokumenta iz Srbije i preregistraciju srbijanskih tablica sa oznakama gradova Kosova koje izdaje Srbija na RKS tablice. Putevi su odblokirani kada je kosovska Vlada primjenu odluke odložila za 1. septembar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.