open-navfaktor-logo
search
Visoki komesar
Borrell: Švedska i Finska mogu računati na punu podršku EU-a za članstvo u NATO-u
Visoki komesar za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Josep Borrell izjavio je da Evropska unija pruža punu podršku zahtjevima Švedske i Finske za prijem u Sjevernoatlantski savez (NATO).
17.05.2022. u 18:40
get url
text

- Vijesti dana su švedski i finski ministri koji nam obrazlažu i obavještavaju nas o svojim političkim razmatranjima o članstvu u NATO-u - rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a u Briselu.

Ističući kako i Švedska i Finska mogu računati na "punu podršku EU", Borrell je rekao da bi njihovo članstvo u NATO-u "ojačalo i povećalo saradnju i sigurnost u Evropi".

- Nadajmo se da će se ovo članstvo uskoro i dogoditi - dodao je Borrell.

Vlasti Finske i Švedske najavile su da će uskoro i formalno podnijeti zahtjeve za prijem u NATO. Za prijem im je potrebna jednoglasna podrška 30 država članica NATO-a.

Turska je kao dugogodišnja članica NATO-a izrazila svoje prigovore na kandidature Finske i Švedske za članstvo, kritizirajući te dvije nordijske zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama kao što su YPG/PKK i FETO.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. Ta teroristička organizacija djeluje i na sjeveru Iraka i Sirije.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo za Tursku, nego i svaku drugu zemlju u kojoj je aktivna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.