open-navfaktor-logo
search
Izrečena presuda
Bosanac u SAD-u osuđen na sedam godina zatvora
Hany Veletanlić, 36-godišnjak iz Bosne i Hercegovine koji živi u Tulalipu u američkoj saveznoj državi Washington, osuđen je zbog trgovine oružjem, odnosno zbog isporuke oružja neonacističkoj skupini u Švedskoj. Veletanlić je osuđen na sedmogodišnju zatvorsku kaznu.
30.01.2020. u 07:50
get url
text
Zatvorska ćelija
Zatvorska ćelija

Veletanliću je, nakon hapšenja u maju 2018. godine, suđeno za krivična djela koja se odnose na ilegalno posjedovanje oružja i trgovinu, kršenje Zakona o kontroli izvoza oružja, ilegalno posjedovanje dva neregistrirana prigušivača i posjedovanje vatrenog oružja sa izbrisanim serijskim brojem.

Federalni tužioci rekli su da je priznao da je čak 20 pošiljki dijelova pištolja u inostranstvo prenio dvjema grupama u Švedskoj, kao i da je krijumčario dijelove oružja u Francusku, Rusiju i Brazil. Veletanlić je predmete na carinskim obrascima označavao kao dijelove bicikla, a koristio je lažna imena i povratne adrese kada ih je slao.

Istraga je započela početkom 2017. godine, kada je švedska policija oduzela dio Glockovog vatrenog oružja iz kuće u Fagerstau u Švedskoj. Serijski broj je poništen, ali kompanija Glock je uspjela ući u trag vatrenom oružju pomoću šifre otisnute na pištolju koji je prodat Veletanliću.

Švedski agenti za sprovođenje zakona svjedočili su tokom suđenja Veletanliću da su neki njegovi kupci bili umiješani u neonacističke grupe. Tužioci su također primijetili da je Veletanlić više puta lagao istražitelje o svojim postupcima, pa i o tome da je uništio dva neregistrirana prigušivača koja je posjedovao, kao i da se čini da je bio umiješan u zavjeru tokom boravka u zatvoru s ciljem ubistva vladinog svjedoka.

- Takvo nepoštovanje vladavine zakona se ne može tolerirati - rekao je američki pravobranilac Brian T. Moran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.