open-navfaktor-logo
search
Optužnica Suda BiH
Bosanac u SAD-u pred izručenjem, saslušan u predmetu ratnih zločina
Sud BiH potvrdio je u aprilu 2015. godine optužnicu protiv Adema Kostjerevca u odsutnosti zbog sumnje da je silovao ženu zarobljenicu
15.10.2019. u 10:33
get url
text

Bivši vojni policajac iz Bosne i Hercegovine pojavit će se 14. oktobra na američkom saveznom sudu u St. Louisu, Missouri, na saslušanju o izručenju svojoj rodnoj zemlji u kojoj je optužen za silovanje trudne srpske žene.

Prema pisanju časopisa St. Louis Post-Dispatch, Adem Kostjerevac (58) služio je u 1. muslimanskoj brigadi u Zvorniku, gradu u bh. entitetu Republika Srpska, tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992. - 1995. godine. Sud BiH potvrdio je u aprilu 2015. godine optužnicu u odsutnosti zbog sumnje da je silovao ženu zarobljenicu, nakon što je privedena 17. septembra 1992.

Na temelju zahtjeva za izručenje, žena, koja je bila komšinica Adema Kostjerevca, rekla je da je i nju nekoliko puta silovao čuvar u drugom pritvorskom centru. Višestruka stravična iskustva dovela su do pobačaja, a težila je svega 37 kilograma kad je puštena u razmjeni zarobljenika 5. februara 1993. godine.

Žrtva je svjedočila pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2005. godine.

Kostjerevac je 2014. godine rekao FBI-ju u St. Louisu da je vidio ženu u pritvoru te da joj je pružao hranu i štitio ju u trenucima kada su joj drugi prijetili smrću. Negirao da ju je silovao i rekao je da ju je vidio samo jednom.

Sudski dokumenti govore da osumnjičeni pati od mnogih oboljenja, uključujući PTSP, dijabetes i visok krvni pritisak, zbog čega nije mogao dobrovoljno prisustvovati ročištima u BiH.

U Sjedinjene Države je emigrirao prije otprilike 17 godina, živi sa suprugom i ima petero odrasle djece. Uhapšen je 23. augusta nakon podnošenja zahtjeva za njegovo izručenje 14. augusta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.