Deminiranje

Bosanski Petrovac prva općina bez mina u USK i jedna od rijetkih u FBiH

Objavljeno: 14.09.2018. u 14:45

Deminiranjem skoro 900.000 m2 minski sumnjive površine na području Oštrelja, Bosanski Petrovac postao prva općina bez mina u USK i jedna od rijetkih u FBiH  

Borova šuma na ovom području može se sada eksploatisati, ali i promovirati kroz eko turizam

Tokom deminiranja rađene su sistematske istrage:

 - Oštrelj zapad, sa redukovanom površinom 5.588 m2 , od čega je 750 m2 urađeno kroz istražne staze, 200 m2 kroz internu kontrolu kvaliteta, 280 m2 kroz uzorkovanje,

- Oštrelj istok sa redukovanom površinom 3.463 m2, od čega je 600 m2 urađeno kroz istražne staze, 140 m2 kroz internu kontrolu kvaliteta, 180 m2 kroz uzorkovanje.

Suprotno informacijama dobijenim od informatora za ovu lokaciju, nisu pronađene mine, koje su se očekivale na ovom području, na kojem se nalazi veliki broj vikendica lokalnog stanovništva, kao i skijalište Oštrelj.

U ljetnom periodu velika je posjećenost tom području zbog spomenika iz predratnog perioda tako da je lokalnoj zajednici bio proritet da se ovo područje očisti od mina, a sve s ciljem razvoja turizma na ovom izletištu.

Na području Oštrelja, koji je udaljen 13 kilometara od Bosanskog Petrovca, deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) – “Livno B” i “Bihać B”obavili su zadatak na ukupnoj sumnjivoj površini od 898,911 m2.

Veliki dio ovog područja zauzima borova šuma, koju je poslije realizacije ovog projekta moguće obnavljati, eksploatisati i promovirati kroz eko turizam.

 

 

 

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije