open-navfaktor-logo
search
Tradicija
Božić u porodici Cvijanović: "Ovo je blagdan koji poziva na mir među ljudima"
Domaćin Srđan Božić provodi sa svojom majkom Stefankom, suprugom Milenkom, te sinovima Zoranom i Markom
07.01.2020. u 07:44
get url
text

U domu porodice Cvijanović u mjestu Čekrekčije nadomak Visokog Božić se dočekuje sa posebnom radošću.

Domaćin Srđan Božić provodi sa svojom majkom Stefankom, suprugom Milenkom, te sinovima Zoranom i Markom.

- Jučer je bio Badnji dan, ujutro smo išli da usiječemo badnjak, koji se donese kući i prisloni uz kuću, a zatim pospe žitom. Badnjak je drvo, simbol drveta koje se naložilo kako bi se novorođeni Isus ugrijao, također je to simbol toplote, života, rađanja. Jučer se i postilo, a majka i supruga su spremile pogaču koja se lomi na Badnjaku. Priprema se što bogatija trpeza, kolači, sarme, pite, meso. Po predanju što bogatija trpeza znači da će i naredna godina biti bogata – priča Srđan.

Kaže kako se navečer ide pred crkvu gdje se pali badnjak. Na Božićno jutro idu u Hram svetog Prokopija u Visokom na službu, a potom se vraćaju kući gdje dan provode u krugu najbliže porodice. Tek drugi dan dolaze gosti, porodica, komšije i prijatelji.

- Supruga i majka pripremaju česnicu, pogaču, u koju stavljaju novčić, zatim stavljaju jaram, to se nekada koristilo za uprezanje stoke kad se oralo, stavlja se ručica za mlijeko koju su naše bake nekada koristile za mužu krava. To su simboli koji se prave od drveta i stavljaju se u česnicu. Ko pronađe novac, znači da će imati bogatu godinu, ko pronađe jaram, znači da će biti jak i da će biti zdrav, da ću "vuči" domaćinstvo naprijed. To je u našim krajevima običaj, a svako njeguje svoju tradiciju, negdje se stavljaju poljoprivredni proizvodi – pojašnjava sagovornik.

Božić, za porodicu Cvijanović, predstavlja veliku radost i veselje za koju se pripremaju danima ranije.

- Ovo je blagdan koji poziva na mir među ljudima, dani kada je porodica na okupu, također simbolizira sve pozitivne vrijednosti koje čovjek treba da živi svakodnevno – kazao je Cvijanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.