Samozatajno

Bradara: O datumu sjednice Doma naroda bit ćete blagovremeno obaviješteni

Objavljeno: 11.01.2019. u 19:58 Autor: S. Ka.

Federalni budžet kao i svaki drugi zakon usvaja se u dva doma, Zastupničkom i Domu naroda

FOTO: J. BRUTUS/ARHIV

Zastupnički dom Federalnog parlamenta usvojio je 9. januara Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2019. godinu. Ovaj dokument usvojen je po hitnom postupku, a nijedan od skoro 90 amandmana koje su tokom sjednice podnijeli zastupnici nije usvojen.

Federalni budžet kao i svaki drugi zakon usvaja se u dva doma, Zastupničkom i Domu naroda, što znači da bužet neće postati operativan sve dok ga ne usvoji i drugi dom.

Novi Dom naroda još nije konstituisan i vjerovatno neće uskoro. Međutim, prema tumačenju Izmira Hadžiavdić, sekretara ovog naroda, budžet može usvojiti i aktuelni saziv. Istina je da su neki od delegata preuzeli nove pozicije, ali Hadžiabdić kaže da postoji dovoljan broj ruku za odlučivanje.

- Budući da se, kada je zakonodavna vlast u pitanju, primjenjuje princip kontinuiteta koji je potvrđen i određenim presudama Ustavnog suda BiH. Moje mišljenje je zakonodavna vlast mora imati kontinuitet do uspostave nogov saziva - pojašnjava Hadžiavdić.

Na potezu je, znači, i dalje aktuelna dopredsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara, koja je odbila mandat u Zastupničkom domu kako bi ostala na ovoj poziciji. Pokušali smo saznati kada namjerava sazvati sjednicu Doma naroda, ali nam je rečeno da ne želi davati izjave. Iz njenog kabineta nam je rečeno da će mediji o svim budućim koracima, uključujući sazivanje sjednice, biti blagovremeno obaviješteni.

Ukoliko do kraja januara ne bude usvojen budžet ili barem odluka o privremenom finansiranju doći će do problema u isplati redovnih davanja, od plaća do svih socijalnih davanja koja se isplaćuju iz budžeta.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije