Neopoziva

Bratić podnio ostavku na funkciju potpredsjednika NSRS-a

Objavljeno: 18.09.2019. u 15:09

Ostavka je uslijedila nakon što su iz stranaka vladajuće većine u entitetskom parlamentu najavili za večeras posebnu sjednicu sa zahtjevom za Bratićevu smjenu

Senad Bratić

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iz bošnjačkog naroda Senad Bratić (SDA) podnio je danas neopozivu ostavku na tu funkciju. Ostavka je uslijedila nakon što su iz stranaka vladajuće većine u entitetskom parlamentu najavili za večeras posebnu sjednicu sa zahtjevom za Bratićevu smjenu.

Bratić je u izjavi novinarima rekao da podnosi ostavku zbog pokrenute inicijative za njegovo razrješenje s funkcije potpredsjednika NSRS-a iz bošnjačkog naroda, a ne želeći da ova inicijativa doprinese međuetničkom nerazumijevanju i podizanju tenzija.

Kazao je da inicijativa vladajućih u RS-u za njegovu smjenu ima za cilj da političku nemoć predstave kao nadmoć i da političke procese i nerazumijevanje poveže s etničkim odnosima. Istakao je da je pogrešan smjer kojim se kreće vladajuća većina u RS-u.

U Narodnoj skupštini RS-a je za 18 sati zakazana je posebna sjednica, a na dnevnom redu je Prijedlog odluke o smjeni potpredsjednika Narodne skupštine Senada Bratića. Zahtjev za zakazivanje posebne sjednice podnijeli su klubovi zastupnika SNSD, DNS, SP, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska i zastupnička grupa nezavisni zastupnici i Mijo Perkunić.

U obrazloženju zahtjeva za zakazivanje sjednice s prijedlogom dnevnog reda zastupnici su podsjetili da je Stranka demokratske akcije (SDA) na svom posljednjem kongresu usvojila političku deklaraciju koja je, kako su naveli, direktno usmjerena "protiv interesa Republike Srpske i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je garantovan status RS-a i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda".

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije