Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iz bošnjačkog naroda Senad Bratić (SDA) podnio je danas neopozivu ostavku na tu funkciju. Ostavka je uslijedila nakon što su iz stranaka vladajuće većine u entitetskom parlamentu najavili za večeras posebnu sjednicu sa zahtjevom za Bratićevu smjenu.

Bratić je u izjavi novinarima rekao da podnosi ostavku zbog pokrenute inicijative za njegovo razrješenje s funkcije potpredsjednika NSRS-a iz bošnjačkog naroda, a ne želeći da ova inicijativa doprinese međuetničkom nerazumijevanju i podizanju tenzija.

Kazao je da inicijativa vladajućih u RS-u za njegovu smjenu ima za cilj da političku nemoć predstave kao nadmoć i da političke procese i nerazumijevanje poveže s etničkim odnosima. Istakao je da je pogrešan smjer kojim se kreće vladajuća većina u RS-u.

U Narodnoj skupštini RS-a je za 18 sati zakazana je posebna sjednica, a na dnevnom redu je Prijedlog odluke o smjeni potpredsjednika Narodne skupštine Senada Bratića. Zahtjev za zakazivanje posebne sjednice podnijeli su klubovi zastupnika SNSD, DNS, SP, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska i zastupnička grupa nezavisni zastupnici i Mijo Perkunić.

U obrazloženju zahtjeva za zakazivanje sjednice s prijedlogom dnevnog reda zastupnici su podsjetili da je Stranka demokratske akcije (SDA) na svom posljednjem kongresu usvojila političku deklaraciju koja je, kako su naveli, direktno usmjerena "protiv interesa Republike Srpske i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je garantovan status RS-a i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda".