open-navfaktor-logo
search
Tajni cilj
Brazil odbio pomoć zemalja G7 za gašenje požara u Amazonu
Predsjednik Brazila Bolsonaro tvrdi da se iza ponuđena 22 miliona dolara pomoći kriju tajni ciljevi francuskog predsjednika Macrona
27.08.2019. u 08:36
get url
text
get url
text

Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro odbio je paket pomoći koji uključuje i 22 miliona eura, a koji su za potrebe gašenja velikog šumskog požara u Amazonu izdvojile zemlje grupe G7.

Bolsonaro tvrdi da se iza paketa pomoći krije neki tajni cilj i plan francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Predsjednik Brazila je poručio kako njegova zemlja nije kolonija.

On je također kazao da je o razgovarao s kolumbijskim kolegom Ivanom Duqueom i da su postigli saglasnost da se mora garantirati suverenitet zemalja koje dijele prirodne resurse Amazona.

Jučer su francuski predsjednik Macron i njegov čileanski kolega Sebastian Pinera saopćili da će zemlje grupe G7 donirati 22 miliona dolara za gašenje požara u Amazonu koji slovi za pluća Zemlje. Bolsonaro pak tvrdi da je slanje tolikog novca ozbiljno ugrožavanje suvereniteta Brazila.

Tenzije u odnosima između predsjednika Francuske i Brazila su postojale i ranije. U subotu su Bolsonarovi simpatizeri na društvenim mrežama ismijavali fizički izgled i vrijeđali Macronovu suprugu. Bolsonaro je komentirao te postove u, također podrugljivom tonu, na šta mu je Macron poručio da je ekstremno nepristojan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.