Ipak ostalo je pitanje da li će građanima BiH s Brexitom biti ukinute vize, ali ambasador Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field kazao je da trenutno nije u planu izmjena sistema za državljane BiH.

- Vize su i dalje najvažnije pitanje koje mi postavljaju bh. državljani i znam da je izvor frustracija. Ambasada je ove informacije podijelila s Londonom, naročito one o mogućnostima za unapređenje procesa apliciranja i izdavanja viza.

Iako ova procedura mora biti rigorozna i pravična, drago mi je što se zaista mali broj aplikacija za vizu iz BiH odbija - kazao je ambasador za agenciju BHDINFODESK iz Birminghama.

Na pitanje hoće li Velika Britanija napraviti svoju "Crnu listu" za negatore genocida te za političare sklone korupciji i nepoštivanju vladavine zakona, ambasador je kazao da se Ujedinjeno Kraljevstvo na jasan i konzistentan način suprotstavlja negiranju genocida i glorifikaciji ratnih zločinaca.

- Premijer i princ od Walesa su nedavno učestvovali u obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Blisko sarađujemo s Memorijalnim centrom Srebrenica i britanskom dobrotvornom organizacijom Remembering Srebrenica kako bismo sačuvali i podijelili lekcije iz genocida počinjenog 1995. godine.

Ujedinjeno Kraljevstvo nema zasebne zakone o negiranju genocida, ali nastavljamo podržavati snažnu borbu protiv ratnih zločina i korupcije, te dalje jačanje vladavine zakona u BiH - podvukao je.