open-navfaktor-logo
search
London
Britanskom parlamentu podnesen prijedlog zakona o priznavanju Palestine
Prijedlog zakona će biti objavljen u narednih nekoliko dana ili sedmica, i ukoliko bi bio usvojen, zahtijevat će od Vlade da formalno prizna državu Palestinu u roku od tri mjeseca poslije usvajanja nacrta zakona
22.11.2018. u 20:27
get url
text

Layla Moran, prva britansko-palestinska zastupnica u donjem domu parlamenta je uputila prijedlog zakona o zvaničnom priznavanju palestinske države.

Moran, zastupnica Liberalnih demokrata, u video snimku koji je podijelila na internetu prije nego je uputila prijedlog zakona, kazala je da vrlo ponosna što je izabrana za prvog palestinskog zastupnika u Velikoj Britaniji.

- Ali i dalje ostaje činjenica da Britanija nije službeno priznala Palestinu kao državu i vjerujem da je to nešto što bi se trebalo promijeniti - rekla je Moran, prenosi TRT.

Dodala je kako je iznenađena napretkom koji je Vlada konzervativaca postigla u smjeru priznavanja države Palestine.

- Ja se zalažem za dvodržavno rješenje, ali sve dok ne bude priznata država Palestina, dva aktera ne mogu sjesti za stol kao ravnopravni partneri - kazala je ona.

Naglasila je kako je svjesna da sama odluka Velike Britanije da prizna državu Palestinu ne bi bila dovoljno rješenje, ističući da bi takav postupak ipak ponovno pokrenuo iskru nade u srcima Palestinaca diljem svijeta.

- Ohrabrujem svakoga ko vjeruje u mir između Izraela i Palestine, ko vjeruje u dvodržavno rješenje, da podrži ovaj zakon i podrži Britaniju da prizna Palestinu kao državu što je prije moguće - rekla je Moran. 

Prijedlog zakona će biti objavljen u narednih nekoliko dana ili sedmica, i ukoliko bi bio usvojen, zahtijevat će od Vlade da formalno prizna državu Palestinu u roku od tri mjeseca poslije usvajanja nacrta zakona.

Palestinu je do sada priznalo 137 od 193 zemlje članice UN-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.