open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Brkić odgovorio svojoj šefici: Zlonamjerno prebacivanje odgovornosti na dužnosnike HDZ-a
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić odbacio je navode ministrice Bisere Turković koja je objavila da su ministri HDZ-a BiH svojim nedolaskom na sjednicu Vijeća ministara BiH onemogućili pridruživanje Bosne i Hercegovine novoj inicijativi u okviru Berlin procesa te da su tako usporili europski put BiH.
08.11.2020. u 19:20
get url
text
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić

- Ministrica Turković zlonamjerno i tendenciozno, ali očito vrlo promišljeno želi prebaciti političku odgovornost s pomanjkanja političke volje dužnosnika SDA za traganjem konsenzusa na Vijeću ministara oko stava BiH vezano za pristupanje inicijativi "mini Schengen" – istakao je Brkić.

VEZANI TEKST-Ministrica Turković: BiH prijeti nova izolacija zbog ministara iz HDZ-a

On je kazao kako podrška dužnosnika HDZ-a BiH evropskim putu Bosne i Hercegovine nikada nije bila upitna te je dodao kako su upravo pojedini dužnosnici SDA javno propitivali potrebu ulaska BIH u "mini Schengen".

- Dužnosnici HDZ-a BiH su na zadnjem sastanku s komesarom za proširenje svi odreda, i iz Vijeća ministara, i iz Parlamentarne skupštine BiH, dali podršku procesu koji bi trebao regiji zapadnog Balkana donijeti političku i ekonomsku stabilnost te jamčiti slobodu kretanje ljudi, kapitala, roba i usluga kako je to zagarantirano i unutar same Evropske unije - kazao je Brkić.

Dodao je kako su dužnosnici HDZ-a BiH "predvodnici evropskog puta BiH" te da bez inicijative HDZ-a BiH da se preda zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, BiH ne bi bila u situaciji da u prvoj polovini 2021. godine BiH dobije status kandidata.

- Ministrici Turković savjetujem da energiju usmjeri na traženje konsenzusa unutar Vijeća ministara za jedinstvenim stavom koji bi uključio sve dijelove bh. društva i sve ustavne razine vlasti, jer u Evropsku uniju ne integrira se niti jedno ministarstvo niti jedna stranka već kompletno bh. društvo u skladu s ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti – poručio je Brkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.