open-navfaktor-logo
search
Krvoproliće
Broj mrtvih u izraelskim napadima na Gazu porastao na 32, uključujući djecu
Broj ljudi koji su ubijeni u napadima koje Izrael od 5. augusta izvodi na blokirani Pojas Gaze, porastao je na 32
07.08.2022. u 10:15
get url
text

{$galerijaFotografija}

Ministarstvo zdravlja Palestine objavilo je saopćenje o žrtvama izraelskih napada na Gazu u kojem se navodi su u napadima ubijene 32 osobe, uključujući šestero djece i četiri žene. Broj ranjenih porastao je na 253, iako nisu izneseni detaljniji podaci o težini povreda.

Ashraf Al-Qudra, portparol Ministarstva zdravlja u Gazi, istakao je da su zdravstvene službe u opasnosti od napada te da imaju problema sa nedostatkom lijekova i sanitetskog materijala. Naglasio je da stanje s terena pokazuje da Izrael namjerno gađa civile.

Dodao je da se zdravstveni sistem u Gazi suočavao sa problemima zbog dugogodišnje izraelske blokade regije, te da se situacija dodatno pogoršala posljednjim izraelskim napadima.

Napad na Refah na jugu Pojasa Gaze

Najmanje sedam osoba ubijeno je u novom izraelskom napadu na Rafah na jugu Pojasa Gaze, saopćile su u nedjelju lokalne vlasti.

{$galerijaFotografija}

- Tijela sedam osoba, među kojima je dječak i dvije žene, izvučena su ispod ruševina zgrade koja je bila meta Izraela - rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova kojim upravlja Hamas Iyad al-Buzum.

Brigade Al-Quds objavile su da je Khaled Mansour, viši vođa grupe Islamski džihad ubijen u napadu.

Izraelski ratni avioni pokrenuli su vazdušne napade na Pojas Gaze navodeći kao razlog "neposrednu prijetnju od napada" grupe Islamski džihad.

Tenzije u regionu su porasle nakon napada izraelske vojske na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali 1. augusta. Tada su izraelski vojnici ranili i potom pritvorili Bessama Saadija, čelnika Islamskog džihada u Jeninu, a jedan Palestinac je poginuo u sukobu.

Vijeće sigunosti UN-a sastaje se sutra

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UNSC) sastat će se sutra, na zahtjev Palestine, kako bi raspravljalo o izraelskim napadima na Pojas Gaze.

Kako navodi palestinska novinska agencija WAFA, stalni predstavnik Palestine pri Ujedinjenim nacijama Riyad Mansour izjavio je da su kontaktirali članove UNSC-a kako bi pozitivno odgovorili na zahtjev Palestine da se zaustave i osude izraelski napadi i pruži međunarodna zaštita Palestincima. Napomenuo je da je zahtjev upućen preko Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), privremene članice UNSC-a.

Mansour je kazao da je odlučeno da se u ponedjeljak poslijepodne održi zatvorena sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će se razgovarati o izraelskim napadima na Pojas Gaze.

Broj mrtvih u izraelskim napadima na Gazu porastao na 32, uključujući djecu - 7. 8. 2022.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.