U apelu se navodi kako je u toku četvrta sedmica epidemije virusa SARS-CoV-2 u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), a to je vrijeme kada dolazi do lokalne transmisije virusa i najveća je mogućnost infekcije.

- Smatra se da je broj zaraženih čak do deset puta veća od statističkog broja testiranih, pozitivnih osoba. Ukoliko uzmemo taj podatak u obzir i dodamo na to lokalnu transmisiju bolesti, uskoro bismo mogli imati puno veći broj oboljelih što predstavlja veliki problem i opasnost kako za naš zdravstveni sistem, tako i za sve nas ponaosob- poručio je direktor Doma zdravlja Mostar Mario Kordić.

Sugrađanima je poručio da se strpe još malo, jer ostajući doma pomažu svim zdravstvenim radnicima, a i sebi.

- Nadamo se da ste prepoznali naš angažman da vas zaštitimo u svim trenucima, posebno ovim kriznim, kada je zdravlje svih nas izloženo velikoj opasnosti. Misija Doma zdravlja Mostar kao javne ustanove primarne zdravstvene zaštite je upravo prevencija. Stoga, morate biti svjesni da je jedino trenutno i moguće rješenje, ali i lijek za ovu pošast - ostati kući. Naša je zadaća, osnovna djelatnost i dužnost da vas zaštitimo od pojave bolesti i zato nam treba vaša pomoć- dodaje se u apelu Doma zdravlja Mostar.