open-navfaktor-logo
search
Saslušanje u Senatu
Budući ambasador SAD-a u BiH iznio svoje prioritete
Pred Komitetom za vanjske poslove američkog Senata održano je saslušanje kandidata za ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja.
05.10.2021. u 22:15
get url
text
Michael Murphy
Michael Murphy

Saslušanje je dio redovne procedure u procesu imenovanja diplomata u svijetu, a u danima koji slijede glasat će se o imenovanjima.

U svom predstavljanju Murphy je kazao da je privilegovan što se predstavlja kao kandidat američkog predsjednika Josepha Bidena za novog ambasadora u BiH.

VEZANI TEKST - Michael Murphy će biti novi ambasador SAD-a u BiH

- Ako moje imenovanje bude potvrđeno, radujem se svom povratku u Sarajevo, gdje sam obnašao dužnost od 2006. do 2008. Doživio sam bh. narod kao gostoljubiv i prijateljski, i jedva čekam da s njima opet sarađujem - rekao je Murphy.

Istakao je da je tokom njegove karijere postojao konsenzus obje stranke o tome da je mir u Evropi međunarodni interes, te da je podrška Bosni i Hercegovini ključna u postizanju tog cilja, a vodstvo SAD neophodno.

- Ako moje imenovanje bude potvrđeno, podrška provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma će biti prioritet u mom radu, zatim reformama na državnom nivou, i najvažnije od svega, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH - rekao je.

Istakao je da je neophodno pružiti podršku radu Ureda visokog predstavnika i provođenju takozvane 5+2 agende, a da će, osim toga, prioriteti u njegovom radu biti i podrška euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i podrška reformama koje je nophodno provesti na tom putu.

Murphy je naglasio da je euroatlantska integracija najsigurniji put za demokratsku, prosperitetnu i sigurnu budućnost koju žele i zaslužuju svi građani BiH.

On je rekao i da će pružiti podršku reformi vladavine prava, posebnu u dijelu koji se odnosi na borbu protiv korupcije, koja podriva funkcionalnost i stabilnost neophodne za implementaciju Dejtonskog sporazuma i ugrožava euroatlantsku integraciju BiH.

VEZANI TEKST - Dodik o novom ambasadoru SAD-a: Mi ga znamo od ranije, ali ovo nije ni 2005. ni 2008. godina

Naveo je da će raditi na suzbijanju utjecaja unutrašnjih i vanjskih aktera, "posebno Rusije i Kine koji su prijetnja našim interesima i narušavaju budućnost BiH".

Kao prioritet je naveo i ekonomske reforme i podršku procesu pomirenja u zemlji.

- Sto hiljada života je izgubljeno i počinjeni su strašni zločini, uključujući genocid u Srebrenici. Krivica za Srebrenicu i druge zločine je na onima koji su ih počinili, a ne na cijelim etničkim grupama. Dužnost današnjih lidera je da pozovu počinitelje na odgovornost, da priznaju i poštuju žrtve te da promoviraju pomirenje - istakao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.