open-navfaktor-logo
search
Radili iza paravana
Bugarska će protjerati 70 diplomata iz ruske ambasade u Sofiji
Bugarska će protjerati 70 diplomata iz Ambasade Ruske Federacije u Sofiji, rekao je odlazeći premijer Kiril Petkov novinarima u parlamentu u utorak navečer.
29.06.2022. u 09:05
get url
text

- Želio bih poručiti svim stranim zemljama, ne samo Rusiji, da će svako ko radi protiv interesa Bugarske biti protjeran natrag u zemlju iz koje je došao - rekao je Petkov, prenosi BTA.

Odlazeći premijer nije iznio detalje o aktivnostima kojima su se diplomati bavili jer su podaci povjerljivi.

- Mogu reći da je velik dio njih radio za strane (obavještajne) službe i njihova diplomatska pozicija bila je samo paravan - rekao je Petkov.

Pojasnio je kako je 70 ruskih diplomata imalo različite službene uloge u ruskoj ambasadi i bili su uključeni u aktivnosti koje nisu u skladu s njihovim diplomatskim položajima.

- U nedjelju očekujemo da će avion sa 70 sjedišta odletjeti natrag u Moskvu - rekao je Petkov.

Potpredsjednica Vlade u odlasku i čelnica Bugarske socijalističke stranke Kornelia Ninova odgovorila je na Facebooku rekavši da se njena stranka čvrsto protivi odluci o protjerivanju 70 ruskih diplomata.

- Odluka o protjerivanju 70 ruskih diplomata je akt bez presedana za bugarsku diplomaciju, koji će imati dugoročne posljedice. To (odluku) nije donijelo Vijeće ministara. BSP se kategorički ne slaže s ovom odlukom - kaže Ninova.

Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je kasnije u utorak da je ruskoj ambasadorici Eleonori Mitrofanovoj predočen popis od 70 imena djelatnika ruske ambasade koji moraju napustiti ovu zemlju do 3. jula u ponoć.

Mitrofanova je upoznata  s odlukom bugarske strane da smanji broj osoblja ruskih predstavništava u Republici Bugarskoj na broj koji ne prelazi broj bugarskih predstavništava u Ruskoj Federaciji. Broj bi trebao biti zadržan do 23 diplomatska i 25 administrativno-tehničkih djelatnika, saopćilo je bugarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ruska novinska agencija TASS citirala je izvore iz ruskog ministarstva vanjskih poslova koji su rekli da će Rusija odgovoriti na odluku Bugarske da protjera 70 ruskih diplomata. "Rusija će odgovoriti na ovaj korak koji je poduzela Bugarska", rekao je izvor.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je državnom TV kanalu Rusija-1 da je odluka o protjerivanju ruskih diplomata iz Bugarske došla iz inozemstva.

TASS je također prenio izjavu ruske ambasade u Bugarskoj da konzularna služba u Sofiji i generalni konzulat u Varni obustavljaju rad, dok se generalni konzulat u Ruseu zatvara na mjesec dana zbog nedostatka osoblja nakon protjerivanja 70 ruskih diplomata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.