open-navfaktor-logo
search
Izglasao parlament
Bugarska ukida veto na pregovore o članstvu Sjeverne Makedonije u EU
Bugarski parlament izglasao je danas ukidanje veta koji je dugo blokirao pregovore o članstvu u Evropskoj uniji sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, čime su probudili novu nadu da evropski blok sada može nastaviti sa svojim planovima širenja na Zapadni Balkan, u jeku ruskog rata u Ukrajini.
24.06.2022. u 13:19
get url
text
get url
text

Francuska, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom po principu rotacije, ove sedmice je učinila posljednje napore da riješi etnički i kulturni spor između Bugarske i Sjeverne Makedonije koji je bio izvor veta.

Vlada Bugarske je insistirala na tome da Sjeverna Makedonija formalno prizna da njen jezik ima bugarske korijene, da u svom ustavu prizna bugarsku manjinu i ukine "govor mržnje" protiv Bugarske. Sjeverna Makedonija je rekla da njen identitet i jezik ne mogu biti predmet za diskusiju.

Prema francuskom prijedlogu, Sjeverna Makedonija bi morala u preambuli svog Ustava priznati da su Bugari jedna od konstitutivnih etničkih grupa u državi. Sjeverna Makedonija je na samitu lidera EU-a u četvrtak jasno stavila do znanja da je francuski prijedlog "neprihvatljiv" u svom sadašnjem obliku.

Sjeverna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU-u već 17 godina i dobila je zeleno svjetlo 2020. za početak pregovora o pristupanju, iako nije bio određen tačan datum za početak pregovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.