Blokade

Čampara: Policajci ne smiju biti žrtva politike milionera iz SNSD-a

Objavljeno: 02.08.2019. u 10:47

Budžet BiH mora biti usvojen, kako bi policajci SIPA-e, Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela već idući mjesec imali veća primanja, rekao je Čampara

Aljoša Čampara

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara izjavio je da nužno krenuti u proces koji će omogućiti izjednačavanje plaća policijskim službenicima na svim nivoima.

Potpuno je nedopustivo, kako je kazao, da policajci na državnom nivou budu žrtve političkih ucjena SNSD-a, koji blokira usvajanje budžeta BiH, a kojim je predviđeno povećanje primanja policajcima na državnom nivou.

-Budžet BiH mora biti usvojen, kako bi policajci SIPA-e, Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela već idući mjesec imali veća primanja. Istovremeno, nužno je započeti i proces s ciljem potpunog izjenačavanja prava policajaca na svim nivoima. Nemaju pravu milioneri iz SNSD-a da, radi svojih ideja, blokiraju rast budžeta BiH odnosno rast plata za policajce na državnom nivou, od kojih veliki broj dolazi i s područja entiteta RS - poručio je Čampara.

Ističe kako je ovo je pitanje koje nadilazi dnevnopolitička pitanja i stranačke interese.

Bilo kakav nastavak blokada i zaustavljanja povećanja plata ovim službenicima, upozorio je, nužno će imati demotivirajući efekat na njih, što je na koncu i sigurnosni rizik, jer građanima BiH trebaju dobro plaćeni i motivirani policajci.

-Posebno je to važno u aktuelnom trenutku kada se BiH suočava sa migrantskom krizom, potrebom borbe protiv organizirang kriminala i korupcije, kao i nizom drugih sigurnosnih izazova - naglasio je Čampara.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije