Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u subotu kako niko nema pravo na bogatstva Sirije osim sirijskog naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je u Antaliji govorio na konferenciji za novinare zajedno s generalnim sekretarom Organizacije ekonomske saradnje (EOC) Hadijem Soleimanpourom, nakon 24. sastanka Vijeća ministara EOC-a.

Na pitanje u vezi s porukama iz Pentagona o tome da prihodi od nafte u sirijskim regijama pod kontrolom SAD-a, idu Sirijskim demokratskim snagama (SDF), koje čine kičmu terorističke organizacije PKK, Cavusoglu je odgovorio:

-Oni (SAD) priznaju, otvoreno govore da su tamo zbog rezervi nafte. Govorimo o zemlji koje ne krije da je ovdje kako bi iskoristila naftno bogatstvo druge zemlje i vidimo da se od tih prihoda podržavaju terorističke organizacije poput YPG i PKK- rekao je Cavusoglu.

Podsjetio je kako je od ranije poznato da teroristi YPG/PKK, na isti način kao što su to ranije radili i teroristi ISIS-a, krijumčare naftu.

-Niko nema pravo na bogatstva Sirije. Za razliku od SAD-a i drugih koji to priznaju, Turska u Siriji nije pokrenula operaciju "Izvor mira" radi preuzimanja kontrole nad sirijskom naftom, već da bi to područje očistila od terorista. Spriječili smo podjelu Siriji i vrlo snažno podržavamo teritorijalni integritet Sirije. To ćemo raditi i u narednom periodu- kazao je Cavusoglu.