Videosnimak Bidenove kontraverzne izjave o namjeri da podrškom opoziciji mijenja političke trendove i vlast u Turskoj izazvao je salve kritika i osuda vlasti i opozicije.

- Mi u korijenu odbijamo takve namete. To je izjava neznalice koja ne priznaje ni turski narod - kazao je za AA Cavusoglu i poručio da odluku o smjeni lidera i vlasti u Turskoj može donositi samo narod te zemlje, a da to nikako ne može raditi SAD.

Cavusoglu je kazao da se danas u Santa Domingu tokom službene posjete Dominikanskoj Republici sastao s američkim kolegom Mikeom Pompeom.

- Na sastanku s Pompeom smo razgovarali o Libiji i dogovorili nastavak razgovora na nivou eksperatnih timova - kazao je Cavusoglu.

I američki State Department je saopćio vijest o sastanku Pompea i Cavusoglua u Santa Domingu, glavnom gradu Dominikanske Republike, a u saopćenju se navodi da su dvojica šefova diplomacija razgovarali o relaksaciji tenzija na Istočnom Mediteranu i drugim temama.

Odnosi Turske i SAD-a u posljednjem periodu su opterećeni nizom pitanja kao što su turska kupovina ruskim odbrambenih sistema S-400 i turske antiterorističke operacije na sjeveru Sirije u kojem djeluje YPG, odnosno sirijski ogranak terorističke organizacije PKK kojeg oružjem i opremom opskrbljuje upravo SAD.

SAD se oglušio i na zahtjeve Turske za izručenje Fetullaha Gulena, vođe terorističke organizacije FETO koja je odgovorna za pokušaj vojnog udara u kojem je 15. jula 2016. godine u Turskoj ubijena 251 osoba.