open-navfaktor-logo
search
Šef turske diplomatije
Cavusoglu razgovarao sa švedskim i finskim kolegama o pitanju članstva u NATO-u
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu u subotu je održao trilateralni sastanak sa švedskim i finskim kolegama o pitanju njihovih zahtjeva za članstvo u NATO-u.
15.05.2022. u 10:13
get url
text

- Sreo sam se u Berlinu sa kolegama Ann Linde iz Švedske i Pekkom Haavisto iz Finske na marginama neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a - napisao je Cavusoglu na Twitteru.

Uoči neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, Cavusoglu je izjavio da bi Finska i Švedska trebale prestati podržavati terorističku organizaciju PKK/YPG.

Podsjetio je da je Turska uvijek podržavala politiku otvorenih vrata NATO-a. Međutim, Cavusoglu je dodao da Švedska i Finska "otvoreno podržavaju i sarađuju s terorističkom organizacijom PKK/YPG" koja, kako je rekao, "napada Tursku i ubija turske vojnike i građane".

- Stoga je neprihvatljivo i nečuveno da naši prijatelji i saveznici podržavaju ovu terorističku organizaciju. Zbog naše borbe protiv te terorističke organizacije, došlo je do ograničenja u izvozu proizvoda odbrambene industrije koje uvozimo od saveznika i nekih zemalja koje planiraju da budu članica NATO-a - rekao je Cavusoglu te dodao:

- I zato je velika većina turskog naroda protiv članstva onih zemalja koje podržavaju terorističku organizaciju PKK/YPG i traže od nas da blokiramo to članstvo. Ali, to su pitanja o kojima treba da razgovaramo sa našim saveznicima iz NATO-a, kao i sa ovim zemljama.

Ocjenjujući izjavu turskih zvaničnika o procesu članstva Švedske i Finske u NATO-u, švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde je izjavila da njena zemlja smatra da je PKK teroristička organizacija.

- Kao i Evropska unija, vjerujemo da je PKK-a teroristička organizacija - kazala je.

Kako navodi švedski dnevni list "Aftonbladet", Linde je rekla da će se sastati sa Cavusogluom u nedjelju.

- Nije tačno da nećemo klasificirati PKK-a kao terorističku organizaciju. Ako se takva percepcija pojavila, to treba razjasniti - dodala je Linde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.