- Mislim da također trebamo uvjeriti neke zapadne saveznike da se sada vrate za pregovarački stol. Ukrajina napreduje na terenu, preuzima neke teritorije, okupirane teritorije, ali Rusija zauzvrat cilja civilne infrastrukture. Dakle, život postaje težak posebno za Ukrajince, ali i za sve nas - rekao je Cavusoglu na posebnoj sjednici Rimskog mediteranskog dijaloga.

Naglašavajući da u ratu postoje kompliciranije nove realnosti, Cavusoglu je rekao da smatra da bi prije proljeća trebala biti jasnija slika o prekidu vatre, primirju, ili povratku za pregovarački stol.

Kao zemlja od povjerenja u očima i Rusije i Ukrajine, Turska ima važnu ulogu u posredovanju između te dvije sukobljene zemlje.

Upitan o ulozi Turske u NATO-u i sigurnosti Evrope, Cavusoglu je naglasio da je njegova zemlja glavni akter u NATO-u u borbi protiv terorizma.

- Mi smo jedini NATO saveznik koji se aktivno bori protiv ISIS-a - rekao je Cavusoglu, dodajući da je Turska eliminirala više od 4.500 terorista ISIS-a i deportirala više od 9.000 stranih terorističkih boraca iz više od 125 zemalja.

Dodao je da je Turska jedan od najvećih doprinositelja u NATO-u.

Šef turske diplomatije Cavusoglu kritizirao je Evropsku uniju što se obraća Ankari samo kad god postoji migracijska kriza.

Upitan o naporima Turske za normalizaciju odnosa sa zemljama poput Izraela i Egipta, Cavusoglu je istaknuo važnost normalizacije odnosa s Izraelom, ali je dodao da takvi napori ne znače da će ta normalizacija biti po cijenu palestinskog pitanja.

- Mislim da je ova normalizacija obostrano korisna i za Turkiye i za Izrael, ali i za regiju - dodao je Cavusoglu.

Cavusoglu je dalje kazao kako je Egipat važna zemlja za Maroko, za sredozemnu regiju i za muslimanski svijet, za Afriku i sve.

- Našoj regiji posebno su potrebni dobri odnosi između Turkiye i Egipta - rekao je Cavusoglu.