Cavusoglu je konferenciju za medije održao s ministricom vanjskih poslova Kosova Melizom Haradinaj-Stubllom. Cavusoglu je kazao kako Turska i u vrijeme pandemije nastavlja razgovore s Kosovom te izrazio želju da u kratkom periodu nakon izbora posjeti tu zemlju.

Dodao je kako je na sastanku s kolegicom razgovarano o bilateralnim odnosima na svim poljima.

- Naši ekonomski odnosi idu dobro, ali možemo ih unaprijediti. Ima mogućnosti za to. Pored potencijala dviju zemalja, sporazum o slobodnoj trgovini potpisan 2019. velika je prednost za nas - rekao je turski ministar.

Naveo je kako je razgovarano o tome šta se može učiniti u unapređenju trgovine, te da će nastaviti zajednički poticati kompanije da ulažu u Kosovo. Rekao je i kako je razgovarano o tome koje korake je potrebno poduzeti kako bi se razvila odbrambena industrija i vojna saradnja.

Cavusoglu je kazao i kako će potpisivanjem memoranduma o razumijevanju dvije zemalje blisko sarađivati i u oblasti usavršavanja i razmjene diplomata. Naveo je i kako će odnosi između ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja biti dodatno ojačani.

Podsjetio je kako je Turska, od proglašenja njegove nezavisnosti, uložila mnoge napore za priznanje Kosova te da će nastaviti te napore. Cavusoglu je kazao kako će Turska nastaviti pružati podršku da Kosovo stekne status u okviru međunarodnih organizacija.

Cavusoglu je kazao kako Turska podržava integraciju Kosova u euroatlanske institucije te da će do značajno doprinijeti stabilnosti i miru regije. Podsjetio je i kako Turska od početka podržava proces dijaloga između Srbije i Kosova pokrenut radi povećanja stabilnosti regije.

- Nastojimo doprinijeti kao država koja ima dobre odnose sa obje zemlje. Turska želi da se što prije, uz potpunu implementaciju potpisanih sporazuma i postignutih dogovora uspostavi trajni dijalog između dvije zemlje - rekao je Cavusoglu.

Govorio je i o investicijama te kazao kako turske kompanije pružaju zaposlenje za oko 10.000 ljudi na Kosovu, ali da je cilj u narednom periodu taj broj povećati.

Turski ministar se osvrnuo i na prisustvo pripadnika terorističke organizacije Fetullahci (FETO) na Kosovu.

- U prošlosti je bilo koraka koje je Kosovo poduzelo, sarađivali smo. Zbog toga vidimo i u kojoj su mjeri napali Kosovo. Ali ta saradnja mora biti nastavljena - rekao je Cavusoglu.